Skip to main content

Αξιόπιστος ο μηχανισμός για την Ελλάδα, τονίζει ο Γιουνκέρ

Την ανάγκη δημιουργίας από την ΕΕ ενός μηχανισμός για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του.
Την ανάγκη δημιουργίας από την ΕΕ ενός μηχανισμού για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, σε σημερινή συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion.

Αναφερόμενος στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο μηχανισμό και διευκρίνισε ότι: «Προσφύγαμε σε αυτά τα δάνεια (για την Ελλάδα), επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να  γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

«Στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος δεν θα επιτρέπει σε κάποιες χώρες-μέλη να χαλαρώσουν και να μην ισοσκελίσουν τους λογαριασμούς τους», καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ανησυχεί για τη στάση της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις

Σε άλλη  συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ανησυχία του για τις «σοβαρές επιφυλάξεις» της Γερμανίας ως προς τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οποία φρενάρει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος κατηύθυνε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα.

Το Βερολίνο, πρώτος εν δυνάμει πάροχος βοήθειας προς την Αθήνα, θεωρητικά με μερίδιο ύψους 8,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αρνήθηκε για μεγάλο διάστημα να κάνει μια οικονομική κίνηση προς την Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου, που θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, απέναντι σε μια εχθρικά διακείμενη γερμανική κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος του Eurogrοup δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος για την απόφαση (για την Ελλάδα) και για τον εποικοδομητικό ρόλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά παράλληλα είναι και πολύ ανήσυχος «για τις σοβαρές επιφυλάξεις» που έχει η Γερμανία, όταν πρόκειται για την Ευρώπη.