Skip to main content

BCL:Δύσκολη κλήρωση για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Προμηθέα-Με Ντ.Τιφλίδας ο Άρης(vid)

Στον δρόμο του ΠΑΟΚ είναι μεταξύ άλλων η Βενέτσια, αλλά και η ισπανική Τενερίφη, την οποία συνάντησε και την περασμένη αγωνιστική περίοδο

Δύσκολη μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή κλήρωση του Basketball Champions League για όλες τις ελληνικές ομάδες που θα συμμετέχουν στην επόμενη διοργάνωση.

Η κάτοχος του τροπαίου, ΑΕΚ, θα βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τη Μπάμπεργκ του Νίκου Ζήση, ενώ στο ίδιο γκρουπ βρίσκεται και η Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Στον δρόμο του ΠΑΟΚ είναι μεταξύ άλλων η Βενέτσια, αλλά και η ισπανική Τενερίφη (την οποία συνάντησε και την περασμένη αγωνιστική περίοδο), ενώ ίσως την πιο δύσκολη αποστολή θα έχει ο Προμηθέας, που κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με τις Μπεσίκτας, Στρασμπούρ, αλλά και τη Βίρτους Μπολόνια του Κέβιν Πάντερ.

Όσον αφορά τον Άρη, θα αντιμετωπίσει στον πρώτο προκριματικό γύρο τη Ντιναμό Τιφλίδας (στις 20 Σεπτεμβρίου το πρώτο παιχνίδι στη Γεωργία, στις 22 Σεπτεμβρίου το δεύτερο παιχνίδι στο «Nick Galis Hall») με τη συνέχεια να περιλαμβάνει ταξίδι σε Οπόρτο ή Νίζνι Νόβγκοροντ (στις 25 Σεπτεμβρίου το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της αντιπάλου, στις 28 Σεπτεμβρίου το δεύτερο παιχνίδι στο «Nick Galis Hall») με τελευταίο εμπόδιο την τσεχική Παντουρμπίτσε (την 1η Οκτώβρη το πρώτο παιχνίδι στο «Nick Galis Hall», στις 4 Οκτωβρίου το δεύτερο παιχνίδι στην Τσεχία) και στο... βάθος τον πρώτο όμιλο, όπου θα τον περιμένουν ομάδες όπως η Μπάνβιτ, η Λε Μαν και η Λούντβιγκσμπουργκ.

Το προφίλ της Ντ. Τιφλίδας

Είναι μια ιστορική ομάδα, καθώς ιδρύθηκε το 1934 κι έχει κατακτήσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1962 (τη σημερινή Euroleague), ενώ ήταν φιναλίστ στην ίδια διοργάνωση το 1960. Στο παλμαρέ της έχει 7 πρωταθλήματα Γεωργίας και 3 Κύπελλα.

Την περασμένη σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Γεωργία, παρότι τερμάτισε στη τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια. Στους τελικούς των play off ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας της πρωτοπόρου στην κανονική περίοδο, Kutaisi και με 3-2 νίκες κατέκτησε τον τίτλο.     

Στην Ευρώπη συμμετείχε πέρυσι στα προκριματικά του Basketball Champions League, αλλά αποκλείστηκε από την ισπανική Badalona. Στη συνέχεια πήρε μέρος στο FIBA Europe Cup, μετρώντας μόνο ήττες σε έξι αναμετρήσεις.

Προπονητής της τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο Γεωργιανός, Irakli Khoshtaria, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της από το 2011. Οι Αμερικανοί Kiel Turpin με 13,4 πόντους και 7,6 ριμπάουντ και Lavell Boyd με 12,1 πόντους και 3,2 ασίστ και ο γηγενής, Ilia Londaridge με 11,5 πόντους και 5,4 ριμπάουντ ξεχώρισαν τη τελευταία σεζόν.

Από την περυσινή ομάδα αναμένεται να συνεχίσουν και τη νέα αγωνιστική περίοδο οι Raven Lee, Lavell Boyd, Kiel Turpin, Ilia Lodaridze, Nodar Gogodze, Aleksandar Mitrovic και Zurab Machaladze.

Έδρα της είναι το «Tbilisi Sports Palace», χωρητικότητας 10.000 θέσεων.

Η φάση των ομίλων θα αρχίσει στις 9 Οκτωβρίου και στη φάση των «16» θα προκρίνονται οι πρώτοι τέσσερις από κάθε γκρουπ.

Οι όμιλοι:

Πρώτος

Λούντβιγκσμπουργκ
Μπάνβιτ
Αβελίνο
Βέντσπιλς
Άνβιλ
Λε Μαν
Νικητής 21
Νικητής 23

Δεύτερος

Βενέτσια
ΠΑΟΚ
Τενερίφη
Όπαβα
Χάποελ Χολόν
Βόννη
Νικητής 20
Νικητής 19



Τρίτος

Μπάμπεργκ
Νίμπουρκ
ΑΕΚ
Ντιζόν
Χάποελ Ιερουσαλήμ
Φουενλαμπράδα
Εσκισεχίρ
Νικητής 22



Τέταρτος

Νεπτούνας
Μπεσίκτας
Στρασμπούρ
Βίρτους Μπολόνια
Ολίμπια Λιουμπλιάνας
Προμηθέας
Οστάνδη
Νικητής 24

1ος προκριματικός γύρος (20-22/09)

1. Λέστερ - Μπάκεν Μπέαρς
2. Φρίμπουργκ - Αφτοντόρ
3. ΑΕΚ Λάρνακας - Αντβέρπ
4. Ντιναμό Τιφλίδας - Άρης
5. Νόρκεπινγκ - Εστουντιάντες
6. Κάρχου - Οραντέα
7. Καντού - Σολνόκι
8. Χάποελ Τελ Αβίβ - Σαρλερουά
9. Σιαουλιάι - Λουκόιλ
10. Τορούν - Τσμόκι Μινσκ
11. Πόρτο - Νίζνι Νόβγκοροντ
12. Πρίστινα - Γκρόνιγκεν

2ος προκριματικός γύρος (25-28/09)

13. Νικητής 7 - Νικητής 3
14. Νικητής 10 - Νικητής 5
15. Νικητής 9 - Νικητής 6
16. Νικητής 8 - Νικητής 1
17. Νικητής 11 - Νιητής 4
18. Νικητής 12 - Νικητής 2

3ος προκριματικός γύρος (01-04/10)

19. Νικητής 19 - Σακάρια
20. Νικητής 15 - Ναντέρ
21. Νικητής 16 - Μούρθια
22. Νικητής 13 - Λιετκαμπέλις
23. Νικητής 17 - Παρτούμπιτσε
24. Νικητής 14 - Μπαϊρόιτ