Skip to main content

Bloomberg: Η αποχώρηση Σόιμπλε δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα

Σχετικό άρθρο του ξένου πρακτορείου υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να περιμένουν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από τον διάδοχό του.

Είναι πιθανό οι νοτιοευρωπαίοι πολύ σύντομα να νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε, αναφέρει άρθρο στο Bloomberg, σχολιάζοντας την πιθανή αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

«Όσοι πανηγυρίζουν για τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καλό θα ήταν να φυλάξουν τις σαμπάνιες τους», υποστηρίζει ο Leonid Berhidsky, σε άρθρο του με τίτλο: «Γιατί οι γερμανικές ανακατατάξεις δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα».

«Ο διάδοχός του μπορεί να μην είναι τόσο πεισματάρης, ωστόσο οι νοτιοευρωπαίοι -και πάνω απ’ όλους οι Έλληνες- δεν θα πρέπει να περιμένουν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Berhidsky, η πολιτική θεωρία που εφάρμοσε ο Σόιμπλε κατά τη πολυετή υπουργική θητεία σου, γνωστή ως «ordoliberalism» (φιλελευθερισμός με τάξη) δεν είναι άλλη από τη μακρά πολιτική γραμμή του κόμματός του, η οποία αναδύθηκε πολύ πριν ο Σόιμπλε αναλάβει ως υπουργός Οικονομικών.

«Επομένως, η αποχώρηση του Σόιμπλε από το ΥΠΟΙΚ δεν αποτελεί το τέλος της εποχής Σόιμπλε στην πολιτική. Τώρα μάλιστα που η γερμανική βουλή ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τους ακροδεξιούς του AfD και τους αποφασισμένους να εναντιωθούν στη Μέρκελ Σοσιαλδημοκράτες, ο Σόιμπλε από τη θέση που θα βρίσκεται θα μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την καγκελάριο και το CDU», αναφέρει.

«Δυστυχώς για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αναζητούν οικονομική βοήθεια, οι πιθανοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι σχεδόν τόσο σφιχτοχέρηδες όσο ήταν ο Σόιμπλε. Τo FDP δεν είναι ορθοφιλελεύθερο, είναι εντελώς νεοφιλελεύθερο. Είναι εντελώς αντίθετο με παροχή δημοσιονομικών κινήτρων, με διαγραφές χρέους, με μεταφορές γερμανικών χρημάτων σε γείτονες χώρες και με δημοσιονομικά ελλείμματα. Και η εναντίωσή του αυτή έχει λιγότερο να κάνει με τη συνέχιση αυτού που αντιπροσωπεύει ο Σόιμπλε: είναι θέμα αρχής», υπογραμμίζεται στο άρθρο.