Skip to main content

Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων

Τονίζει ότι τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, που ήταν μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν το χειρότερο πλήγμα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Καθώς η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από τα πολυετή προγράμματα διάσωσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί κατακόρυφα από το υψηλότερο σημείο του 2012. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι επενδυτές προετοιμάζονται για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους. Kαι οι εκδότες –κρατικοί και άλλοι- δεν χάνουν χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αναφορικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου υπογραμμίζει ότι οι όροι που προκύπτουν είναι γενναιόδωροι με επιπλέον μετρητά 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεκαετή παράταση για το χρέος γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για ομαλή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι.

Το πρακτορείο κάνει αναφορά στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με επενδυτές εν μέσω φημολογίας ότι η Ελλάδα θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα φέτος.

Ο ΟΤΕ προσέλκυσε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές στην έκδοση τετραετούς ομολόγου 350 εκατ. ευρώ.

Τονίζει ότι τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για την Ελλάδα, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν το χειρότερο πλήγμα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, και έπρεπε να βασιστεί σε ξένη βοήθεια 300 δισ. ευρώ από το 2010.

Η Ελλάδα εμφανίζει τώρα πλεόνασμα προϋπολογισμού και τον περασμένο μήνα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings σε B+.

Αν και χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη, θα συμβάλλουν στο να δοθεί ώθηση στη ζήτηση για μια νέα προσφορά ομολόγων.

«Θα έχει οπωσδήποτε ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», σχολίασε στο Bloomberg ο Scott Thiel, money manager της BlackRock. «Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που θα προσφέρει τέτοιες αποδόσεις».

Το yield του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διαμορφώνονταν στο 3,88% χθες Τετάρτη, από 7,88% πριν από δυο χρόνια και περίπου 40% το 2012. Είναι σημαντικά υψηλότερα από τους αντίστοιχους τίτλους της Ιταλίας (2,69%), της Ισπανίας (1,30%) και της Γερμανίας (0,37%).

Ο ΟΤΕ , ο μεγαλύτερος μέτοχος του οποίου είναι η Deutsche Telekom με ποσοστό 45%, μείωσε το yield στην πώληση ομολόγων του σε εύρος 2,5%-2,625% έναντι του αρχικού στόχου για yield 2,75%, κάτι που δείχνει ισχυρή ζήτηση. Οι CreditSights και Kepler Cheuvreux σημειώνουν πως η εταιρεία μπορεί να ετοιμάζεται για πιστοληπτική αναβάθμιση σε BB+ από το σημερινό BB.

Αν και η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2022, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως θελήσει να εκμεταλλευτεί τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, προχωρώντας σε πώληση ομολόγων, αναφέρει το Bloomberg. Η χώρα έχει ήδη προχωρήσει σε δυο επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων από τον Ιούλιο του 2017.

«Επειδή ακριβώς δεν έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντο να διαπιστώσουμε που θα τιμολογήσει η αγορά. Τώρα είναι καλή στιγμή να το κάνουμε», τόνισε ο Andrew Jackson, της Hermes Investment Management.

Η Greylock Capital Management, θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πουλάει τίτλους με λήξη 20-30 ετών, αναφέρει ο Diego Gerro του fund, ενώ ο Alberto Gallo της Algebris Investments θεωρεί τα ομόλογα της Ελλάδας κάτω των 10 ετών, υποτιμημένα.

Εν τω μεταξύ, ο διαχειριστής κεφαλαίων της Algebris Investments, Alberto Gallo, εξακολουθεί να θεωρεί «υποτιμημένα» τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας μικρότερης των 10 ετών.