Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
x

BLOOMBERG: ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το πρακτορείο υποστηρίζει ακόμη ότι η ΕΕ θα βρεθεί το προσεχές φθινόπωρο μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της και την ταυτότητά της.

Κρίσιμοι θα είναι οι επόμενοι μήνες για την Ελλάδα, προβλέπει το πρακτορείο Bloomberg, καθώς, όπως επισημαίνει, η χώρα ελπίζει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχει τελειώσει με τα μνημόνια.

Αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, αναφέρει, θα προκύψουν ξανά ερωτήματα για την συμμετοχή του ΔΝτ στο πρόγραμμα, καθώς αν και έχει συμφωνήσει επί της αρχής για την παράταση των δανείων της Ελλάδας, το Ταμείο έχει πει πως δεν θα προχωρήσει σε εκταμιεύσεις εάν δεν προκύψει μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - κάτι στο οποίο αντιστέκεται η Γερμανία, μέχρι τώρα. Το Ταμείο άλλωστε, επισημαίνει το Bloomberg έχει ζητήσει και νέα αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, το Bloomberg υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί το προσεχές φθινόπωρο μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της και την ταυτότητά της.

Με τις συζητήσεις για το Brexit σε πλήρη εξέλιξη, την αντιμετώπιση της «απείθαρχης» Πολωνίας και άλλων ανατολικών χωρών που δεν εφαρμόζουν και δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, την αναγέννηση του ευρώ που σχεδιάζουν οι ηγέτες παράλληλα με την προσέλκυση επενδύσεων, ένα «γνωστό» πρόβλημα από το παρελθόν επανέρχεται στην επικαιρότητα. Πρόκειται για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά, με σκοπό να ολοκληρωθούν άμεσα και να εκταμιευτούν νέα δάνεια τον Ιανουάριο. Το πρακτορείο επισημαίνει πως ναι μεν τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνει η αξιολόγηση αυτή δεν είναι τέτοιας σημασίας όσο στις προηγούμενες αξιολογήσεις, οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα τραβήξουν επί μακρόν για θέματα όπως η ενέργεια και οι κρατικές δαπάνες σε ειδικά επιδόματα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ