Skip to main content

Bloomberg: Συμφωνία για την έξοδο από το δράμα της κρίσης;

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν να «ξεκλειδώσουν» την επόμενη δόση του προγράμματος, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Ελλάδα αναζητά μία αξιόπιστη συμφωνία για το χρέος, η οποία θα την βγάλει από το δράμα της κρίσης» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, εν όψει του σημερινού, κρίσιμου Eurogroup.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν να «ξεκλειδώσουν» την επόμενη δόση του προγράμματος, ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται και η συμφωνία για το τελικό κείμενο, στο οποίο θα περιγράφονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, επιθυμεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια επί των συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω διευκολύνσεων στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Ως εκ τούτου, η Γερμανία προωθεί μία «ενδιάμεση λύση», με βάση την οποία το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα, δίχως συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σκέλος, και η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες.

Βέβαια, ένας τέτοιος συμβιβασμός, όπως εκτιμά το Bloomberg, δεν πρόκειται να διευκολύνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη η οποία θεωρούταν αναγκαία για την πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.