Skip to main content

Bofa/Merrill Lynch: Ρεκόρ αποφασιστικότητας και ταχύτητας από την Ελλάδα

Έκθεση-μνεία για την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα λιτότητας εξέδωσε ο αμερικανικός οίκος Bofa/Merrill Lynch, ο οποίος κάνει λόγο για νέο ρεκόρ ταχύτητας και αποτελεσματικό
Έκθεση-μνεία για την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα λιτότητας εξέδωσε ο αμερικανικός οίκος Bofa/Merrill Lynch, ο οποίος κάνει λόγο για νέο ρεκόρ ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στη λήψη μέτρων από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγο έκθεση, την 1η Μαρτίου η ΕΕ και η ΕΚΤ διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα μείωσης του ελλείμματος και την περασμένη Παρασκευή, το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε το νόμο με ισχυρή πλειοψηφία 60%.

Μάλιστα, τονίζεται ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης, και ειδικά Ισπανία και Πορτογαλία, που κινδυνεύουν άμεσα, θα μπορούσαν να ευνοηθούν από την πολιτική που ακολούθησε η χώρα μας, καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την υιοθέτηση ενός νέου, περισσότερο ευέλικτου μοντέλου ανάπτυξης.

Σημειώνεται, δε, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για να χρηματοδοτήσει την «τρύπα» των 20 δισ. ευρώ για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στην πορεία που έχουν διαγράψει τα ελληνικά spreads και γίνεται εκτίμηση ότι θα υποχωρήσουν και ότι το δημόσιο θα μπορέσει να δανειστεί με «αξιοπρεπή» επιτόκια. Επιπλέον, αν το κόστος δανεισμού αυξηθεί, ο οίκος πιστεύει ότι, βάσει των νέων μέτρων, η χώρα έχει «πρόσωπο» και θα μπορέσει να αντλήσει εύκολα οικονομική στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ίδια θέση που βρίσκονταν η Ιρλανδία πριν από λίγους μήνες. Δηλαδή έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και η κυβέρνηση δεν έχει παρά να μένει πιστή στη θέση και τις εξαγγελίες της. Επίσης αναμένεται ότι θα καταφέρει να απορροφήσει τις κοινωνικές αναταραχές, της απεργίες και τις διαδηλώσεις.