Skip to main content

Βολές ΠΟΜΙΔΑ για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Εξωφρενικές χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τις αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών, που θα καθορίζονται με επικείμενο προεδρικό διάταγμα και ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αντιδράσεις από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχουν δημιουργηθεί με αφορμή το επικείμενο προεδρικό διάταγμα για τους «ενεργειακούς επιθεωρητές» και την ΚΥΑ με την οποία θα καθορίζεται το ύψος των αμοιβών τους για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, η αμοιβή των «ενεργειακών επιθεωρητών» είναι εξωφρενική, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες το τελικό κόστος για όλα τα επαγγελματικά αλλά και τα δημόσια κτίρια είναι 3,03 ευρώ ανά τ.μ. και ελάχιστο κόστος πιστοποιητικού για κατοικίες 51-200 τ.μ. είναι 242 ευρώ.

«Δημοσιεύονται πληροφορίες για καθορισμό εξωφρενικών αμοιβών για όλα τα επαγγελματικά αλλά και τα δημόσια κτίρια (τελικό κόστος 3,03 ευρώ ανά τ.μ.) και ελάχιστο κόστος πιστοποιητικού για κατοικίες 51-200 τ.μ. 242 ευρώ κλπ. που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό τι διαδραματίζεται σήμερα στη χώρα αυτή», αναφέρεται στην επιστολή.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να ισχύσει το ύψος των καθαρών αμοιβών των επιθεωρητών που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μετά από πολύμηνη διαβούλευση και με την Ομοσπονδία.

«Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, μετά από πολύμηνη διαβούλευση και με την ΠΟΜΙΔΑ, και πριν η οικονομική κρίση προσβάλει τη χώρα μας, το ύψος των καθαρών αμοιβών των επιθεωρητών είχε εξαγγελθεί ως εξής:

Ανώτατη αμοιβή για επιθεώρηση κατοικίας: 1 ευρώ ανά τ.μ. (Νέα κτίρια & υπάρχοντα ανά 10ετία)

Κατώτατη αμοιβή ανά επιθεώρηση (ιδιοκτησία): 100 ευρώ

Ανώτατη αμοιβή για επιθεώρηση λέβητα θερμικής ισχύος 20-50 ΚW: 150 ευρώ (ανά 1,2,4 ή 5 έτη)

Aνώτατη αμοιβή για επιθεώρηση λέβητα θερμικής ισχύος 50-100 ΚW: 200 ευρώ

+ 20% για εγκαταστάσεις θερμικής ισχύος άνω των 20 KW & άνω των 25 ετών

Ανώτατη αμοιβή για κλιματιστικές εγκαταστάσεις 12-50 KW: 150 ευρώ

Ανώτατη αμοιβή για κλιματιστικές εγκαταστάσεις 50-100 KW: 200 ευρώ

Ελάχιστη αμοιβή για κλιματιστικές εγκαταστάσεις άνω των 100ΚW: 250 ευρώ», σημειώνεται στην επιστολή.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση «να προτάξει, ως οφείλει, τα συμφέροντα των πολιτών αυτής της χώρας, υιοθετώντας το παραπάνω τιμολόγιο, που παρόμοιό του ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καταστεί εφικτή η ευρεία εφαρμογή της οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια».