Skip to main content

Βοσνία: 15η επέτειος από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Περίπου 50.000 άνθρωποι αναμένεται σήμερα να συμμετάσχουν στην τελετή μνήμης για την 15η επέτειο από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσο
Περίπου 50.000 άνθρωποι αναμένεται σήμερα να συμμετάσχουν στην τελετή μνήμης για την 15η επέτειο από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι τον Ιούλιο του 1995 από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα-μία επονείδιστη πράξη που έχει χαρακτηρισθεί ως «γενοκτονία» από τη διεθνή δικαιοσύνη.

Η πολιτική και θρησκευτική τελετή για την επέτειο θα ξεκινήσει στις 12.00, ώρα Ελλάδος και θα επισκεφθεί με τον ενταφιασμό των σορών 775 θυμάτων της σφαγής στο μαυσωλείο του Ποτοκάρι, κοντά στη μαρτυρική πόλη. 3.749 θύματα έχουν ταφεί ήδη στο μνημείο, που ανεγέρθηκε το 2003.

Ο σημερινός είναι ο σημαντικότερος αριθμητικά από τους ενταφιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στο μνημείο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην τελετή θα λάβουν τον λόγο ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόν θα είναι επίσης ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ αναμένεται και ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος ήταν παρών και στη δέκατη επέτειο της σφαγής.

Με απόφασή του, τον περασμένο Μάρτιο, το σερβικό Κοινοβούλιο καταδίκασε μετά βδελυγμίας το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, ύστερα από μακροετή άρνηση του σερβικού κράτους να αναγνωρίσει το εύρος της σφαγής, που θεωρείται το στυγνότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ίσαμε σήμερα σχεδόν 6.500 από τα 8.000 θύματα της σφαγής έχουν εκταφεί από περισσότερους από 70 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί από τις εξετάσεις DNA.