Skip to main content

Βουλιάζει η Toyota, αναδύονται Ford και General Motors

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors ανέφεραν σημαντική άνοδο στις πωλήσεις του Ιανουαρίου. H ιαπωνική Toyota κατέγραψε απότομη πτώση στις πωλήσεις της εξαιτίας της πρωτοφανούς ανάκλησης
Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors ανέφεραν  σημαντική άνοδο στις πωλήσεις του Ιανουαρίου, ενώ η ιαπωνική Toyota κατέγραψε απότομη πτώση στις πωλήσεις της εξαιτίας της δυσπιστίας των καταναλωτών λόγω της πρωτοφανούς ανάκλησης περισσοτέρων από 5 εκατ. αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Ακόμα 14 καταγγελίες έχει δεχτεί η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota για πρόβλημα στα φρένα του υβριδικού της, Prius, στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική. Μια από τις καταγγελίες αφορά τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2009, όταν ένα Prius συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο σε διασταύρωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας, οι άλλες 13 καταγγελίες για πρόβλημα στα φρένα του τελευταίου μοντέλου Prius έγιναν από το Δεκέμβριο ως τον Ιανουάριο.

Οι πωλήσεις της Toyota μειώθηκαν στις 83,279 τον Ιανουάριο, πτώση 29% σε σύγκριση με τις πωλήσεις πριν από ένα χρόνο την ίδια εποχή.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο υποχρεώθηκε την περασμένη εβδομάδα να «παγώσει» τις πωλήσεις και την παραγωγή οκτώ μοντέλων της εξαιτίας του προβλήματος που είχε παρουσιαστεί με το πεντάλ γκαζιού, το οποίο κολλούσε, πρόβλημα που προκάλεσε δεκάδες θανατηφόρα τροχαία.

Η εταιρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βρήκε λύση στο πρόβλημα και η παραγωγή θα ξεκινήσει και πάλι στις 8 Φεβρουαρίου.

Τα προβλήματα της Toyota εκτόξευσαν τη Ford και πάλι στη δεύτερη θέση στην αμερικανική αγορά, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Η Ford πούλησε 116,277 οχήματα μέσα στον Ιανουάριο καταγράφοντας δηλαδή άνοδο 25% από τον περασμένο χρόνο.

Η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, ανέφερε κέρδη 14.1% τον Ιανουάριο με πωλήσεις 146,315 οχημάτων, καθώς συνεχίζει την ανοδική πορεία της μετά από την περσινή χρεοκοπία.