Skip to main content

Βουτιά 93% στα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας

Σε 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2010, μειωμένα κατά 93% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σε 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2010, μειωμένα κατά 93% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που είχαν φθάσει στα 317 εκατ. ευρώ

Η ΕτΕ αποδίδει τη μείωση των κερδών στην επιβάρυνση από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, σε ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και σε συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη φορολογική εισφορά για τα κέρδη του 2009 αλλά και η αναδρομική για το 2009 έκτακτη φορολόγηση εσόδων από ομόλογα επιβάρυναν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου με 93 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των φόρων του τριμήνου σε 112 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ενός εξαιρετικά δύσκολου έτους για την οικονομία και το πιστωτικό σύστημα της χώρας, επιβεβαιώνουν ότι ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει να αναπτύσσεται συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης και υπέρβασης της κρίσης».

«Ο μηχανισμός στήριξης της Ελληνικής οικονομίας που τέθηκε σε εφαρμογή με τη συνεργασία των ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηριχθεί η στρατηγική εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Η πιστή και επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης θα οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, επαναφέροντας την Ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, θα φανούν στους προσεχείς μήνες», επισημαίνει ο κ. Ταμβακάκης. Και προσθέτει:

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της γενικευμένης αβεβαιότητας η Εθνική διατηρεί την κεφαλαιακή βάση (Tier I:11.1%) σε επίπεδα που την κατατάσσουν ανάμεσα στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ρευστότητά της συνεχίζει να ενισχύεται με τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων από διαθέσιμα στοιχεία του ενεργητικού της. Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών κερδών και των εκτάκτων φόρων, παραμένει ισχυρή και υποστηρίζεται περαιτέρω από την συνεισφορά των αυξημένων κερδών σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη που ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η πρόκληση για το υπόλοιπο του έτους εστιάζεται στη διαχείριση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στην Ελλάδα, με σταθερή προσήλωση στην υποστήριξη των υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Το ίδιο σημαντική είναι και η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους που θα πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα συγκυρία. Οι πιέσεις που δέχεται η κερδοφορία του Ομίλου στην Ελλάδα εξομαλύνονται από τη διασπορά των δραστηριοτήτων μας στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των στρατηγικών επιλογών της τελευταίας δεκαετίας».

Συνοπτικά τα αποτελέσματα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχουν ως εξής:

- Καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου 2010 στα 21 εκατ. ευρώ.

- Προ προβλέψεων κέρδη τριμήνου: 465 εκατ. ευρώ (-30% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009)

- Οργανικά έσοδα στην Ελλάδα σταθερά στα επίπεδα 755 εκατ. ευρώ (+6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009)

- Ελλάδα: ζημίες ύψους 133 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 176 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009. Έκτακτοι φόροι στην Ελλάδα ύψους 93 εκατ. ευρώ.

- Ζημιές χαρτοφυλακίου ομολόγων στην Ελλάδα - 154 εκατ. έναντι +72 εκατ. ευρώ κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2009

- Finansbank: καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου 2010 στα 122 εκατ. (+32% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο)

- ΝΑ Ευρώπη: καθαρά κέρδη τριμήνου 2010 στα 32 εκατ. ευρώ (+76% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο)

- Σταθερό επιτοκιακό αποτέλεσμα 1 035 εκατ. ευρώ και επιτοκιακό περιθώριο 4.01%

- Δάνεια προς καταθέσεις του Ομίλου 98% και ειδικά στην Ελλάδα 86%

- Kάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις 63% ύστερα από αυξημένες προβλέψεις (314 εκατ. ευρώ, +34% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009)

- Υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier I 11.1