Skip to main content

Brexit: Νέες απειλές για ανεξαρτητοποίηση από τη Σκωτία

Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας θα αναπτύξει αναλυτικές προτάσεις για μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει το Bloomberg.

Σε νέα προειδοποίηση όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η Νίκολα Στέρτζον. Σύμφωνα με το Bloomberg με την εν λόγω κίνηση η Sturgeon αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι η οποία εξετάζει τα σχέδια για το Brexit.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας θα αναπτύξει αναλυτικές προτάσεις για μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να διευκολύνει τη χώρα της να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς μετά το Brexit, ακόμη και στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο βρεθεί εκτός. Οι Σκοτσέζοι οι οποίοι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός ενάντια στην θέλησή τους λόγω των ψήφων της Αγγλίας, δήλωσε  η Νίκολα Στέρτζον χθες στους FT.

"Τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η καλύτερη επιλογή για τη Σκωτία παραμένει η πλήρης συμμετοχή της στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος – μέλος", δήλωσε η Στέρτζον και συμπλήρωσε ότι: "η ανεξαρτησία θα πρέπει να υφίσταται ως επιλογή προκειμένου να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό στάτους της χώρας, στην περίπτωση που γίνει ξεκάθαρο ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευτούν με άλλο τρόπο".

Το τελεσίγραφο από το Εδιμβούργο όσον αφορά τη συμμετοχή του στην ενιαία αγορά θα εντείνει τις πιέσεις στην Μέι η οποία ήδη δίνει μάχη προκειμένου να συγκρατήσει τις πιέσεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, σημειώνει το Bloomberg.