Skip to main content

Ευρωβουλευτές κατά της Μέι για την έλλειψη προόδου στο Brexit

Δυσαρέσκεια και ανησυχία εκφράζει το Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κατηγορίες κατά Μέι.

Δυσαρέσκεια και ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit εξέφρασαν σήμερα οι ευρωβουλευτές παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις Μισέλ Μπαρνιέ.

Με κοινό ψήφισμά τους τα έξι μεγάλα κόμματα, με εξαίρεση την ακροδεξιά του Νάιτζελ Φαράτς, κατηγορούν άμεσα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για ασάφεια στις προτάσεις της για τον δημοσιονομικό διακανονισμό. Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες αφορούν τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασίλειου που εκκρεμούν από την περίοδο που υπήρξε πλήρες μέλος, αλλά και εκείνες που αφορούν το κόστος της αποχώρησης.

Εκτιμάται ότι η ασάφεια αυτή αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις και απαιτείται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για άλλα ζητήματα, όπως η μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Η έλλειψη προόδου αφορά και δύο άλλα καυτά θέματα: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και την Ιρλανδία.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να μην επανέλθει ο συνοριακός έλεγχος ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα της νήσου και να εξασφαλισθεί πλήρως η ακεραιότητα της  ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Την ίδια ώρα όμως υπογραμμίζουν ότι η όποια λύση δεν θα προκαθορίσει την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανέλαβε να παρουσιάσει το ψήφισμα στο Συμβούλιο πριν από τη Συνάντηση Κορυφής στις 20 Οκτωβρίου.

Ολυμπία Τσίπηρα, Στρασβούργο

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle