Skip to main content

Ποιες κατοικίες γίνονται ανάρπαστες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

Ποια κατηγορία ακινήτων παρουσιάζει κινητικότητα από Έλληνες και ξένους στον δήμο Προποντίδας και γενικότερα στην Κασσάνδρα.

Ανάρπαστα γίνονται τα μικρά διαμερίσματα που βγαίνουν προς πώληση στη Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Προποντίδας, αλλά και σε όλο το πρώτο "πόδι", της Κασσάνδρας.

Όπως είπε στη Voria.gr ο σύμβουλος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κ. Κωνσταντίνος Καρούλης, τα διαμερίσματα που βγαίνουν προς πώληση σε τιμές έως και 50.000 ευρώ, πωλούνται σε 1-2 μήνες το πολύ. Η ζήτηση για αυτά τα μικρά διαμερίσματα, από Έλληνες και ξένους είναι μεγάλη, είτε πρόκειται για καθαρώς παραθεριστικές κατοικίες, είτε για κατοικίες που χρησιμοποιούνται και ως μόνιμες, σε αστικοποιημένες περιοχές όπως τα Νέα Μουδανιά και η Καλλικράτεια.

«Η ζήτηση για ακίνητα στη Χαλκιδική, σε σαφώς μικρότερες τιμές από ότι στο παρελθόν, δεν έπαψε να υπάρχει στα χρόνια της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της κρίσης στην αγορά του real estate. Tα μικρά ακίνητα, οι κατοικίες, που προσφέρονται για πώληση είναι πλέον πολύ λίγες και γίνονται κυριολεκτικώς ανάρπαστες. Βλέπουμε ωστόσο ότι υπάρχει ζήτηση για την αγορά και αγροτικής γης, όπως για παράδειγμα από Άγγλο που θέλει να αναπτύξει δενδρώδεις καλλιέργειες», είπε ο κ. Καρούλης.

Σε αυτές τις τιμές, έως δηλαδή 40.000 – 50.000 ευρώ, υπάρχει ζήτηση τόσο από Έλληνες, που μπορούν χωρίς να αναλάβουν ιδιαίτερα βάρη φορολογικά, να προβούν σε αγορά, όσο και από ξένους. Οι αλλοδαποί που ενδιαφέρονται και αγοράζουν ακίνητα στη Χαλκιδική είναι κυρίως Βαλκάνιοι, Σέρβοι, Σκοπιανοί και Βούλγαροι, αλλά και αρκετοί Ρώσοι υπήκοοι, κάποιοι από τους οποίους έχουν ελληνική καταγωγή.

Τα ακίνητα που «δύσκολα φεύγουν», είναι τα μεγαλύτερα σε εμβαδό που βγαίνουν στην αγορά στις 100.000 ευρώ και άνω. Στις περιπτώσεις αυτές, ο πωλητής μπορεί να αναμένει για την εύρεση αγοραστή αρκετό καιρό.

Η τιμή μίας κατοικίας, ανά τετραγωνικό μέτρο, ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Επί παραδείγματι, ένα διαμέρισμα, «δεύτερο χέρι», σε καλή κατάσταση στο Πευκοχώρι μπορεί και να πωληθεί προς 1.000 ευρώ/τ.μ. ενώ στην Παραλία Διονυσίου η τιμή διαμορφώνεται περί τα 600 ευρώ/τ.μ.

Ο κ. Καρούλης εκθείασε την πρωτοβουλία του ομίλου Μουζενίδη με την δημιουργία του εμπορικού κέντρου «Enigma», καθώς, όπως ανέφερε, τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες προσθέτουν αξία στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, επιδρώντας θετικά και στην αγορά ακινήτων.