Skip to main content

Χαλκιδική: Χιλιάδες ακυρώσεις για το Πάσχα - Κίνδυνος για όλη τη σεζόν

Μπαράζ ακυρώσεων από Βαλκάνιους λόγω προσφυγικού. Χάθηκε το Πάσχα, κίνδυνος να χαθεί και ολόκληρη η σεζόν, λένε οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής.

«Το Πάσχα είναι πλέον "χαμένο" και φοβόμαστε ότι θα χάσουμε και ολόκληρη τη θερινή σεζόν». Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα που στέλνουν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων, κυρίως λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο μέτωπο του προσφυγικού.

Παρότι φέτος το Πάσχα πέφτει αργά και αποτελούσε μια «ευκαιρία» για τα ξενοδοχεία της περιοχής να ξεκινήσουν «δυναμικά» τη φετινή σεζόν, οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή, και ήδη μετρούν παραπάνω από 5.000 διανυκτερεύσεις. Ο συγκεκριμένος αριθμός ακυρώσεων αφορά οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια (κυρίως Βουλγαρία και ΠΓΔΜ), καθώς πολλοί υποψήφιοι Βαλκάνιοι τουρίστες, που παραδοσιακά επιλέγουν τη χώρα μας για τις πασχαλινές τους διακοπές, κάνουν πίσω, καθώς φοβούνται ότι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί από τους πρόσφυγες.

«H σεζόν φέτος δείχνει να μην τραβάει καθόλου και δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον τρόπος να τη σώσουμε. Έχουμε χιλιάδες ακυρώσεις, κάτι που μας κάνει να πούμε ότι ο Μάιος έχει "χαθεί", καθώς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει (σσ περί τα 200) με το ζόρι φτάνουν το 30%», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

O ίδιος, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, και το γεγονός ότι, όπως λέει, «δεν έχουμε δει κράτηση για ένα μήνα», προβλέπει ότι το σύνολο της φετινής θερινής σεζόν για τη Χαλκιδική θα κλείσει με απώλειες της τάξης του 10%, όταν πέρσι οι τουρίστες είχαν αυξηθεί κατά 7-10%.

«Αν κλείσει η χρονιά στα περσινά επίπεδα, με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ, θα είμαστε ικανοποιημένοι, αν και δεν πιστεύω ότι τελικά θα είμαστε έστω στα ίδια, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Έχουμε ήδη μεγάλες απώλειες από παραδοσιακά "δυνατές" αγορές, όπως τη γερμανική, που μας έχει γυρίσει την πλάτη, αλλά κα τη ρωσική από την οποία δεν βλέπουμε κάποια αξιοσημείωτη κινητικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δραματική εικόνα που εμφανίζει η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική φέτος, πηγάζει, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, από τους εξής παράγοντες:

- γεωπολιτική αστάθεια λόγω τρομοκρατίας, που έχει κάνει τους πολίτες της κεντροδυτικής Ευρώπης να μην σκέφτονται καν τη χώρα μας ως προορισμό.
- ελλειπής διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση
- κακή πολιτικοποικονομική κατάσταση της χώρας

«Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τη φετινή σεζόν, όπως κάνουν άλλες χώρες της δυτικής Μεσογείου (Πορτογαλία και Ισπανία)», υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζει ένα τέτοιο μέτρο ως ταφόπλακα για τον κλάδο και καλεί την κυβέρνηση να διαψεύσει τα εν λόγω σενάρια άμεσα. «Eάν εφαρμοστεί τελικά το μέτρο που ακούγεται, θα δώσει τη χαριστική βολή της ξενοδοχείας της χώρας. Εάν η κυβέρνηση ψάχνει έσοδα από τον κλάδο μας, μπορεί να τα βρει από τα παράνομα καταλύμματα, τα οποία λειτουργούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές, και ζημιώνουν το δημόσιο με πολλά εκατομμύρια», δηλώνει.