Skip to main content

Μέχρι 25 εκατ. οι απώλειες στη Χαλκιδική από πλατφόρμες τύπου Airbnb

Θετικά μηνύματα για το 2018 - Προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία με τη Watt+Volt - Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα λανσάρουν το halkidikibooking.eu

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται ο τουρισμός της Χαλκιδικής καθώς μετά την αύξηση της κίνησης κατά 10% τη φετινή θερινή περίοδο ήδη τα σημάδια για το καλοκαίρι του 2018 είναι θετικά, με την Βρετανία να επιστρέφει στον προορισμό, Ιταλούς tour operators να αναζητούν να κλείσουν από τώρα καταλύματα ενώ στο χορό μπαίνουν όχι μόνο μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι όπως η TUI, αλλά και μεσαίου μεγέθους πρακτορεία.

Το 2017 οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ξεπέρασαν τις 250.000, οι Άγγλοι αυξήθηκαν κατά 10%, στις 80.000 ενώ οι Ρώσοι έμειναν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, δηλαδή στις 80.000 αφίξεις.

«Είχαμε μία καλή χρονιά, με αυξήσεις στις αφίξεις από Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, αφίξεις από Ολλανδία και Βέλγιο, πολλούς Βαλκάνιους, μεγαλύτερο αριθμό Τούρκων τουριστών, αν και λιγότερους Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας. Το ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική είναι μεγάλο, αλλά οι νόμιμες επιχειρήσεις – που χάνουν έσοδα από τις μεγάλες εκπτώσεις, 20%-25%, των προκρατήσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την κοινωνία διαμοιρασμού (σσ:Airbnb και άλλες πλατφόρμες ) και τις «μαύρες» ενοικιάσεις, όπως και το ελεύθερο κάμπινγκ», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, πρόεδρος του Τ.Ο.Χ. και νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Υπολογίζεται ότι στη Χαλκιδική, μέσω διαδικτύου και της οικονομίας διαμοιρασμού, νοικιάσθηκαν φέτος τον Αύγουστο περί τις 3.600 καταλύματα – καταλύματα που δεν έχουν καταγραφεί ως σήμερα- ενώ περίπου άλλα 1.500 που επίσης νοικιάσθηκαν ανήκουν στην κατηγορία «μαύρα».  Οι απώλειες για τις νόμιμες επιχειρήσεις αλλά και για το κράτος είναι πολύ μεγάλες», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος

Αν υπολογιστεί ότι ένα διαμέρισμα νοικιάζεται προς 50 ευρώ την ημέρα, για 100 ημέρες τη θερινή περίοδο, τότε η απώλεια είναι τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπερνάει ως και τα 25, ενώ βεβαίως οι βίλες που είναι πρώτες στη θάλασσα νοικιάζονται και προς 500 ευρώ ή και 1.000 ευρώ την ημέρα.

«Μαύρα» καταλύματα και ελεύθερο κάμπινγκ

Η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη και η ασύδοτη κατάσταση που επικράτησε με το ελεύθερο κάμπινγκ όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ κ. Αντώνης Δεληδημητρίου, που στάθηκε στην  επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Βεβαίως υπάρχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις κάμπινγκ που κατόρθωσαν το 2017 να έχουν μία καλή χρονιά με την αύξηση του περιηγητικού και οδικού τουρισμού από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Στο θέμα των μαύρων εσόδων από τον τουρισμό και συγκεκριμένα τα αδήλωτα καταλύματα αναφέρθηκε και ο κ. Δημήτρης Χαδαλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, ο οποίος τόνισε ότι πλήττεται η φήμη του κλάδου,  ενώ ο αθέμιτος ανταγωνισμός σπρώχνει τις νόμιμες επιχειρήσεις, που «από τα 100 ευρώ δίνουν τα 70 σε φόρους και κρατήσεις», να παραδώσουν τα σήματά τους.

Λειψυδρία το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο τουρισμός ανεβαίνει στη Χαλκιδική αλλά ο νομός αντιμετωπίζει προβλήματα στις υποδομές, με κυριότερο αυτό της λειψυδρίας το καλοκαίρι, στην οποία και οφειλόταν οι πολύ πυκνές διακοπές στην υδροδότηση, ειδικά στην Κασσάνδρα, ενώ από την ίδια έλλειψη ταλαιπωρούνται και οι αγρότες στις περιοχές πλησιέστερα στη Θεσσαλονίκη έως και την Καλλικράτεια.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, το πρόβλημα της λειψυδρίας θα λυθεί με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Χαβρία, έργο κόστους περίπου 200 εκατ. ευρώ, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Επίσης, για την άρδευση των καλλιεργειών, έχουν προταθεί δύο μονάδες αφαλάτωσης, ύψους δαπάνης 24 εκατομμυρίων.

Τα έργα που μπορεί να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, με πόρους συνολικά 11 εκατομμυρίων, αφορούν βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, φωτισμό των δρόμων, διαγραμμίσεις κ.λ.π., αλλά δίχως να υπάρχει η δυνατότητα για την υλοποίηση μεγάλων έργων.

Ωστόσο, σταδιακά βελτιώνονται οι υποδομές του νομού, κυρίως το οδικό του δίκτυο ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Γ. Γιώργος, η Εγνατία Οδός Α.Ε. πρόκειται τον Απρίλιο να δημοπρατήσει το ονομαζόμενο «ορφανό χιλιόμετρο» πριν την Ποτίδαια, το υπόλοιπο τμήμα στον άξονα Θέρμη – Γαλάτιστα και τις παρεμβάσεις για την κατάργηση των σηματοδοτών στις διασταυρώσεις της Νικήτης με τον κεντρικό οδικό άξονα της Σιθωνίας.

Καινοτόμες δράσεις και συνεργασία με την Watt+Volt

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, προσπαθεί μέσα από συνέργιες να προωθηθεί ένας βασικός στόχος που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τάσιος ανακοίνωσε την συνεργασία με την Εταιρεία Ενέργειας Watt+Volt, η οποία στο πλαίσιο χρηματοδοτεί τη δημιουργία διαδρομών για τους περιηγητές, μία δράση περιβαλλοντική και αναπτυξιακή ταυτόχρονα.

Για την μελέτη των περιβαλλοντικών διαδρομών υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και την χαρτογράφηση, αρχικά 18-20 διαδρομών. Η μελέτη αναμένεται να ετοιμαστεί ως τον Απρίλιο του 2018, ώστε οι διαδρομές να είναι εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής από το 2019.

Στη συνέντευξη που δόθηκε στο πλαίσιο της Philoxenia, ο κ. Χαδαλής αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό έργο της Ομοσπονδίας για τα μέλη του, στη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων halkidikibooking.eu To site ανέβηκε στο Διαδίκτυο πριν δέκα ημέρες και αρχικά θα φιλοξενήσει ως και 1.000 καταλύματα ενώ η βάση θα διευρυνθεί για να φτάσει να φιλοξενεί μέχρι 2.000 καταλύματα.

Επίσης, η Ομοσπονδία συνεργαζόμενη με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, θα προσφέρει από το Δεκέμβριο επιμορφωτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να περάσουν πιο εύκολα στη χρήση του συστήματος.