Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 4 για διαρρήξεις ΑΤΜ με λεία άνω των 100.000

Δύο από τους συλληφθέντες είχαν εκτίσει πολυετείς ποινές κάθειρξης για ληστείες τραπεζών με βαρύ οπλισμό στη Θεσσαλονίκη.

Τέσσερα μέλη συμμορίας που φέρονται να είχαν διαρρήξει πέντε ΑΤΜ στις περιοχές Πεύκων, Ασβεστοχωρίου, Λαγυνών, Τριλόφου και Επανομής, αφαιρώντας συνολικά 113.280 ευρώ, συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη το πρωί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Πρόκειται για τρεις ομογενείς ηλικίας 32, 38 και 40 ετών κι έναν 22χρονο Έλληνα. Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, η συμμορία έκανε τις διαρρήξεις από τον Ιανουάριο του 2018 έως και χθες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. 

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η προσέγγιση και απομάκρυνση από τους στόχους με κλεμμένα δίκυκλα και η έκρηξη των ΑΤΜ με διοχέτευση αερίου και πρόκληση σπινθήρα (μέθοδος PLOFKRAAK).

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, αλλά και σε καταλύματα όπου διέμεναν προσωρινά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

-δύο πιστόλια
-Φυσίγγια και κάλυκες διαφόρων τύπων
-Μεταλλική σιδερογροθιά
-Μαχαίρι
-Πτυσσόμενο μαχαίρι
-ξιφολόγχη
-Δίκαννο όπλο το οποίο όπως διαπιστώθηκε αφαίρεσαν σε προγενέστερο χρόνο από οικία ημεδαπού στις Συκιές Θεσσαλονίκης
-1.670 λαθραίες συσκευασίες τσιγάρων
-Χρηματικό ποσό σχετιζόμενο με εμπορία αδασμολόγητων πακέτων τσιγάρων
-Πλήθος κοσμημάτων
-Πλήθος κινητών τηλεφώνων
-Πλήθος ηλεκτρικών συσκευών
-Πλήθος αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων και κλειδιών οικιών και οχημάτων

Σημειώνεται ότι, δύο εκ των συλληφθέντων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές και εξέτισαν πολυετείς ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που τελούσε ληστείες τραπεζών στη Θεσσαλονίκη με βαρύ οπλισμό και χρήση κλεμμένων δικύκλων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της Εγκληματικής Οργάνωσης – Συμμορία, των Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών τετελεσμένες και σε απόπειρα, για παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, για παράβαση του Νόμου περί Όπλων, για παράβαση του Νόμου περί Τελωνειακού Κώδικα και για Κλοπή.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την τυχόν συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Δείτε φωτογραφίες από τα κλοπιμαία και όσα κατασχέθηκαν: