Skip to main content

Θα χάσει το τρένο της άμεσης ρευστότητας η Ελλάδα;

Η αρχικώς σίγουρη επιστροφή του waiver στις ελληνικές τράπεζες, δείχνει να μετατίθεται - και πάλι - για... λίγο αργότερα.

Κατεβαίνει γενικότερα ο πήχης των προσδοκιών της Αθήνας για άμεση επίλυση των προβλήματων ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, μέσω του... Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η αρχικώς σίγουρη επιστροφή του waiver στις ελληνικές τράπεζες, ως απότοκο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, δείχνει να μετατίθεται - και πάλι - για λίγο αργότερα. Ο λόγος; Οι ανοικτές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα και κυρίως το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει πείσει ακόμα, όσο θα έπρεπε, τους δανειστές της για την προθυμία της να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων έχει αποφασίσει και ψηφίσει.

Σχετικά πάντως με το θέμα του waiver, πολλά θα κριθούν, τώρα, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μαθαίνουμε ότι από ελληνικής πλευράς γίνεται προσπάθεια ώστε να μην μετατεθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ακούγεται τελευταία. Γιατί, πέραν όλων των άλλων, σε αυτή την περίπτωση, θα μετατεθεί για (πολύ) αργότερα και η συμμετοχή της Ελλάδα στο εν εξελίξει πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Φρανκφούρτης ήταν να μπει η Ελλάδα με ένα μικρό ποσό σε αυτή την προσπάθεια και εφόσον όλα κυλούσαν ομαλά να έκανε συνολική ένταξη. Οπως πάνε όμως τα πράγματα, η μετάθεση των εξελίξεων για αργότερα δείχνει σχεδόν αναπόφευκτη, με βάση τουλάχιστον τα έως τώρα δεδομένα.