Skip to main content

ΧΑΝΘ: Εκδήλωση τιμής στη Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη με τον Νικόλαο Μέρτζο

Οι ορεσίβιοι βλαχόφωνοι Έλληνες συνδέθηκαν στενά με τη Θεσσαλονίκη και την σφράγισαν με τους αγώνες και τις ευεργεσίες τους.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη οργανώνει η ΧΑΝΘ την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11.00 στο θέατρο Αυλαία.

Πρώτοι στ’ άρματα και στα γράμματα, στα γρόσια και στα τάματα οι ορεσίβιοι βλαχόφωνοι Έλληνες ανεδείχθησαν Ακρίτες της πατρώας μας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και, μετά την Άλωση, περιώνυμοι αρματολοί, εθναπόστολοι και Διδάσκαλοι του Γένους, αγωνιστές όλων των εθνικών αγώνων και μέγιστοι εθνικοί ευεργέτες, κορυφαίοι τσελιγκάδες και καραβαναραίοι, έμποροι και αργυροχρυσοχόοι. Επί αιώνες τα δίκτυά τους απλώθηκαν στις Αυτοκρατορίες των Αψβούργων, των Οθωμανών και πασών των Ρωσιών. Διέλαμψαν σε όλη των Ευρώπη και διέπρεψαν στην Αμερική.

Συνδέθηκαν στενά με τη Θεσσαλονίκη και την σφράγισαν με τους αγώνες και τις ευεργεσίες τους, με τις πρωτοπόρες εφημερίδες τους και τις επιστήμες τους. Δεκάδες δρόμοι φέρουν το όνομά τους. Βλάχοι σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι ο Δήμαρχός της Γιάννης Μπουτάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Περικλής Μήτκας, οι Πρόεδροι της Διεθνούς Εκθέσεως Δημήτρης Τζήκας και της ΧΑΝΘ Γιάννης Σωσσίδης και έως το 2015 επί σαράντα χρόνια οι Πρόεδροι της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών καθηγητής Κωνσταντίνος Βαβούσκος και Νικόλαος Ι. Μέρτζος. Στο ιστορικό Νυμφαίον λειτουργεί το πρότυπο Ορεινό Κατασκηνωτικό Κέντρο της ΧΑΝΘ.

Την συναρπαστική αυτή διαδρομή θα αναπτύξει και θα τεκμηριώσει με φωτογραφίες ο γνωστός δημοσιογράφος Ν.Ι.Μέρτζος, συγγραφέας 44 βιβλίων και μονογραφιών.

Η ομιλία διοργανώνεται με ευθύνη των Επιτροπών Εκπαιδευτικού Κέντρου Νυμφαίου – Πίνδου και την Επιτροπή Δράσης Χ.Α.Ν.Θ.