Skip to main content

Χαρίτσης: Η Πολιτική Συνοχής αντίβαρο στην κρίση για την Ελλάδα

Η Πολιτική Συνοχής λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί για την Ελλάδα ως αντίβαρο στην κρίση, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης

Την σημασία της συνεισφοράς της Πολιτικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης στην εισήγηση του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σήμερα (10 Ιουλίου) στις Βρυξέλλες.

«Η Πολιτική Συνοχής λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί για την Ελλάδα ως αντίβαρο στην κρίση. Η Συνοχή αποτελεί όρο ύπαρξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοποίηση των πόρων της και η επιτυχία της στην Ελλάδα αποτελούν το καλύτερο επιχείρημα για τη ενίσχυση της στην επόμενη προγραμματική περίοδο», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Σήμερα, η ελληνική οικονομία κινείται πλέον με ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές, έχει αναπτυχθεί ο τομέας της μεταποίησης και της βιομηχανίας ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, τόνισε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η χώρα επικεντρώνεται σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και κοινωφελούς εργασίας, στο αστικό περιβάλλον, την ενέργεια, την έρευνα αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απουσιάζουν οι μετρήσιμοι δείκτες περιφερειακής ανάπτυξης

Ερώτημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί η απουσία μετρήσιμων δεικτών και στοιχείων για την ενίσχυση της περιφερειακής πολιτικής στην Ελλάδα, τόσο για την τρέχουσα περίοδο όσο και για την περίοδο 2007-2013.

Ο ευρωβουλευτής Pascal Arimont (ΕΡΡ), τόνισε ότι υπάρχει ασάφεια γύρω από το επίπεδο επίγνωσης εκ μέρους του ελληνικού λαού σχετικά με την επιτόπια και ουσιαστική προσφορά των κοινοτικών κονδυλίων στην ελληνική επικράτεια. «Ξεκινώντας από τις υλικές υποδομές όπως οι αυτοκινητόδρομοι, είναι εμφανής στα μάτια των Ελλήνων που αξιοποιούν αυτές τις υποδομές ότι αυτοί οι δρόμοι έχουν φτιαχτεί με χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια;» πρόσθεσε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ευρωβουλευτής Matthijs van Miltenburg (ALDE) σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις της, των οποίων η εφαρμογή πρέπει να υλοποιείται με αντίληψη του βάρους της κάθε αλλαγής. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω ακόμη όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού της πλαισίου στις μεταφορές, την οικονομία, την εργασία και τη φύση ορισμένων επαγγελμάτων.

Στην τοποθέτηση της η Μαρία Σπυράκη, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελληνικές δαπάνες στην ιστοσελίδα Cohesion Data, «για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα φαίνεται να έχει δώσει μόλις το 17% των δυνατοτήτων της στην πραγματική οικονομία». Αυτό συνεπάγεται ότι, παρά τις δεσμεύσεις, η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει διοχετεύσει πραγματικά ποσά στην ελληνική αγορά, ούτε και φαίνεται να έχει παράσχει την οποιαδήποτε πραγματική επιδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρίτσης απάντησε ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεση της περισσότερα μετρήσιμα στοιχεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις για τις μεταρρυθμίσεις», οι οποίες θα συνεχιστούν με βαθμό προτεραιότητας, εφόσον έχουν αντίκτυπο και με έμφαση στην αξιοποίηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση, την πρόνοια και την εργασία.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση τα νούμερα – και παρά το ότι μοιάζουν χαμηλά- αναδεικνύουν την καλή απόδοση της Ελλάδας σε ένα πεδίο όπου η ευρύτερη ευρωπαϊκή απόδοση είναι περιορισμένη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν και την ανάγκη για περισσότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Πηγή άρθρου: Euractiv.gr