Skip to main content

Χαρίτσης: Μόνη λύση για την ΕΒΖ είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή

Aπάντηση του αναπλ. υπουργού από το βήμα της Βουλής. Κοντά σε υπογραφή MoU με εταιρία που εξειδικεύεται στην εξυγίανση προβληματικών .

Ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί, από τη Βουλή, τα όσα νωρίτερα είχε δηλώσει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ότι δηλαδή η ΕΒΖ βρίσκεται κοντά στο να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με εταιρεία που εξειδικεύεται στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων, με σκοπό την διενέργεια ελέγχων και στη συνέχεια τη μεταβίβαση της βιομηχανίας συνολικά, σε επενδυτή. 

Ο υπουργός έδωσε τις παρακάτω διευκρινιστικές λεπτομέρειες απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αναστασίου Δημοσχάκη, ενώ ανέφερε επίσης ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί τεύτλων, του Έβρου, για την παραγωγή τους που έμεινε ασυγκόμιστη. 

Η πλήρης απάντηση του κ. Χαρίτση, έχει ως ακολούθως: 

«Η υπερπαραγωγή ζάχαρης σε συνδυασμό με την κατάργηση των ποσοστώσεων εντός ΕΕ (Οκτώβριος 2017) και την αύξηση της κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών έχουν οδηγήσει την τιμή της ζάχαρης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο αυτό ευνοεί τις μεγάλες και οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις ζαχαρουργίας και πόσο συμπιέζει αντίστοιχα τις μικρότερες και οικονομικά αδύναμες επιχειρήσεις αυτού του κλάδου.

Στην Ευρώπη πολλές εγκαταστάσεις κλείνουν κι άλλες βρίσκονται σε διαδικασία εξόδου από την αγορά της ζάχαρης. Είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα αντέχουν στη συμπίεση και ταυτόχρονα ευνοούνται από το κλείσιμο των ανταγωνιστών τους.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον καλείται να επιβιώσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με τα γνωστά σε όλους τεράστια και σύνθετα οικονομικά προβλήματα. Το γεγονός ότι έχει επιβιώσει και μάλιστα με πρόσφατη απόφασή της η Διοίκηση ανήγγειλε την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου,  δεν είναι τυχαίο.

Αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη Βιομηχανία. Και τη δέσμευσή της αυτή, την οποία επανέλαβε μάλιστα πολύ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, την έχει τηρήσει στο ακέραιο.

Με συνεχή και αθόρυβη δουλειά και με πολλές δυσκολίες, καταφέραμε αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε την ΕΒΖ ζωντανή και παραγωγική. Να αποφύγουμε το κλείσιμο ή το ξεπούλημά της σε «κομμάτια».

Επιπλέον, έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση σε ότι αφορά την αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι πληρώνονται κανονικά. Έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 10 εκατ. ευρώ στους αγρότες και σύντομα θα εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής.

Απαντώντας, λοιπόν, στο πρώτο ερώτημα σας, αν διαθέτουμε σχέδιο για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου της Ορεστιάδας, θα σας πω κατ’ αρχάς ότι διαθέτουμε σχέδιο για τον όμιλο της ΕΒΖ. Σε συνεργασία με τη μοναδική πιστώτρια τράπεζα εκπονήθηκε μελέτη σε επίπεδο ομίλου, η οποία μας έδωσε πλήρη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση: οι αριθμοί είναι δραματικοί.

Γι αυτό το λόγο αποφασίσαμε πως η μόνη λύση είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, που θα αναλάβει τη Βιομηχανία, θα την εξυγιάνει, διαθέτοντας τα κατάλληλα επενδυτικά κεφάλαια και θα διατηρήσει την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης σε Ελλάδα και Σερβία.

Έτσι η εταιρεία που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης προχώρησε και σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διεθνή αγορά. Παρά τις αντίξοες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης, που ανέφερα προηγουμένως, αυτό που μπορώ να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένη εταιρεία του εξωτερικού. Εταιρία μάλιστα, που εξειδικεύεται στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων (turn around), η οποία έχει προσκομίσει βεβαίως και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα ότι έχει εξασφαλίσει τα κατάλληλα επενδυτικά κεφάλαια.

Οι διαπραγματεύσεις και με την πιστώτρια τράπεζα και με τον βασικό μέτοχο της ΕΒΖ (την εκκαθαρίστρια εταιρεία της ΑΤΕ) αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα και να προχωρήσει η υπογραφή ΜοU προκειμένου ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να προχωρήσει στη διαδικασία νομικού και οικονομικού ελέγχου της εταιρείας και στη συνέχεια να ακολουθήσει μεταβίβαση. 

Για το θέμα των ασυγκόμιστων τεύτλων, η ενημέρωση που έχουμε από τη Διοίκηση της ΕΒΖ είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εξαγωγή τους και προφανώς οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν 

Ως προς το θέμα της ΚΑΠ, αν και δεν ανήκει στις αρμοδιότητές μου αλλά στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, να πω ότι φέτος η επιδότηση αυξήθηκε φτάνοντας στα 73 ευρώ/στρέμμα (και μάλλον είναι η υψηλότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και προφανώς όταν λέμε ότι θέλουμε τη διατήρηση και την ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό δεν θα αποτελέσει μέρος των πολιτικών μας επιλογών και διεκδικήσεων για τη νέα ΚΑΠ.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω το «όψιμο» ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για την ΕΒΖ. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να μιλάτε για βιωσιμότητα της ΕΒΖ και των εργοστασίων της όταν κάποτε κλείνατε εργοστάσια και αποφασίζατε το λουκέτο ή το ξεπούλημά της.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτελεί χαρακτηριστικό και ζωντανό παράδειγμα «κομματικού μαγαζιού» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με κακοδιαχείριση και διοικήσεις, που πουλούσαν ζάχαρη με πίστωση ύψους 52 εκ ευρώ (!!!) χωρίς εγγυήσεις και σήμερα βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης με κατηγορίες για κακουργήματα.

Με εγκληματική έλλειψη οποιασδήποτε στρατηγικής. Με παραίτηση από το μερίδιο των ποσοστώσεων.

Με εγκληματικές ελλείψεις στη συντήρηση των μηχανολογικών εξοπλισμών και των εγκαταστάσεων στα εργοστάσια. Χωρίς καμία επένδυση σε έρευνα για τη βελτίωση των σπόρων και της καλλιεργητικής διαδικασίας ώστε να βελτιωθεί το προϊόν και να αυξηθούν οι εξαγόμενες ποσότητες ζάχαρης.  

Εν ολίγοις, με μια εγκληματική πολιτική που κατέστησε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τον μεγάλο ασθενή στο χώρο της βιομηχανίας του πρωτογενούς τομέα».