Skip to main content

Χαρίτσης: Προσεχώς νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του ‬πλαισίου για ‬το ‬Πρόγραμμα ‬Δημοσίων ‬Επενδύσεων και την ενίσχυση της βιομηχανίας.

Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, όπως ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης.‬

Η πρώτη‭ ‬αφορά‭ ‬τη‭ ‬συνολική‭ ‬αναμόρφωση‭ ‬και‭ ‬εκσυγχρονισμό‭ ‬του θεσμικού‭ ‬πλαισίου‭ για ‬το‭ ‬Πρόγραμμα‭ ‬Δημοσίων‭ ‬Επενδύσεων, το οποίο‭ ‬υπάρχει‭ ‬από‭ ‬το‭ 1955‭ και η δεύτερη περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, οι πρωτοβουλίες αυτές στο θεσμικό επίπεδο συμπληρώνουν «την πολύ σημαντική προσπάθεια‭ ‬που‭ ‬‬κάνουμε‭ ‬στον‭ τομέα‭ ‬της‭ ‬‬χρηματοδότησης‭ ‬της οικονομίας, προσπάθεια που έφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων‭ ‬και‭ ‬στην‭ ‬ ‭ ‬αξιοποίηση‭ ‬των‭ ‬πόρων‭ ‬του‭ ‬Σχεδίου‭ ‬Γιούνκερ».

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι «οι πόρτες‭ ‬του υπουργείου Οικονομίας είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές», σημειώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι προιόν εξαντλητικού διαλόγου με την αγορά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, οι ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν στο υπουργείο Οικονομίας, σχετίζονται με την παροχή επιπλέον κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), τον καθορισμό των κριτηρίων για τα αρτοποιεία, την απλοποίηση των λατομικών δραστηριοτήτων, αλλά και την επιτάχυνση υλοποίησης των δημοσίων έργων, ενώ θα προστεθούν στις βελτιώσεις που αφορούν στους νόμους για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης και σύστασης επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το γραφειοκρατικό βάρος σε όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν και να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα.

Επίσης, θα υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς. Συγκεκριμένα, θεσπίζονται ενιαίες αρχές και διαδικασίες για την εποπτεία της αγοράς και τη διενέργεια των ελέγχων. Εισάγονται κοινά εργαλεία και μεθοδολογία για όλους τους ελεγκτικούς φορείς και καθορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, τόσο του ελεγχόμενου όσο και του ελεγκτή, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των διαδικασιών.