Skip to main content

Χαρίτσης σε φορείς Θεσσαλονίκης: Ωριμάστε έργα και βλέπουμε

Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι το υπουργείο «δεν το ενδιαφέρουν έργα βιτρίνας, αλλά παρεμβάσεις ουσίας για τους πολίτες».

«Συνεργαστείτε, ωριμάστε έργα και εξετάζουμε τους τρόπους χρηματοδότηση τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ουσιαστικά στους φορείς της Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.  

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την ημερίδα του κεντρικού δήμου, «Θεσσαλονίκη 2030  – Παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης», ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε τεχνική βοήθεια και όχι σε συγκεκριμένο τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, το οποίο άφησε για το μέλλον.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε οικονομικά κονδύλια, που μπορεί να διατεθούν, ξεκαθάρισε όμως ότι το υπουργείο «δεν το ενδιαφέρουν έργα βιτρίνας, αλλά παρεμβάσεις ουσίας για τους πολίτες».

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία των 11 δημάρχων της Θεσσαλονίκης για τον στρατηγικό σχεδιασμό του κεντρικού δήμου, το οποίο έχει συνταχθεί με χρονικό ορίζοντα το 2030. «Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι περιμένουμε προτάσεις που θα προκύψουν από τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, δεν μπορεί ένα σχέδιο να εκπονηθεί στους τέσσερις τοίχους ενός υπουργείου. Γι αυτό είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εκπόνηση των δύο τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων για τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. «Αντίστοιχα σχέδια θέλουμε να κάνουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή μπορεί να μας οδηγήσουν στην εκπόνηση ενός αντίστοιχου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης και για μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία όμως και με άλλα εργαλεία όπως είναι το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

Ερωτηθείς για τα κονδύλια ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν τάζει χρήματα». «Εμείς κινούμαστε αντίστροφα, δεν τάζουμε χρήματα. Εμείς προσπαθούμε να μπούμε την λογική ότι πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, η ωρίμανση έργων και μετά να δούμε τις πηγές χρηματοδότησης, που έχουμε για κάθε ένα ξεχωριστά. Δεν μπαίνουμε στη λογική εκχώρησης ποσών που στο τέλος βλέπαμε ότι δεν κατέληγαν εκεί που προορίζονταν. Δεν θα προχωρήσουμε σε βαρύγδουπες εξαγγελίες, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσιαστική συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς. Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε και σε συνεργασία θα βρούμε την καλύτερη χρηματοδότηση για κάθε ένα έργο που θα έχει και αναπτυξιακό νόημα και παράγει αποτέλεσμα για την κοινωνία», τόνισε.

Μπουτάρης: Μέσα σε 13 χρόνια μπορούν να συμβούν δομικές αλλαγές

«Το 2030 μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά, μέσα σε δεκατρία χρόνια μπορούν να συμβούν δομικές αλλαγές», τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως σημείωσε, «η Στρατηγική αυτή, είναι εργαλείο για να μπορούμε να συζητάμε με οργανισμούς και επενδυτές. Για να μας παίρνουν στα σοβαρά! Κάθε πόλη πρέπει να έχει ένα τέτοιο κείμενο. Και η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη στην Ελλάδα που κάνει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να μεγιστοποιήσουμε την προσπάθεια μας. Να διασφαλίσουμε την κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Της πόλης του 2030».

«Το «Θεσσαλονίκη 2030» είναι ένας οδικός χάρτης που περιγράφει τον τρόπο για την οικοδόμηση μιας δυναμικής Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες, μέσω ενός κοινού οράματος για το αύριο», υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για σκληρή δουλειά και επιμονή για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πραγματικά ανθεκτική πόλη. «Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας. Τέλος, στο ερώτημα «με τι λεφτά θα τα κάνεις όλα αυτά Δήμαρχε;» απαντώ: Υπάρχει περίπτωση κανείς να δώσει λεφτά σε κάποιον, αν δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο – ένα business plan; Είτε είσαι κράτος, είτε η ΕΕ, είτε ιδιώτης; Όχι, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό είναι σημαντική η Στρατηγική αυτή», ανέφερε.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και τόνισε ότι πλέον η πόλη μπήκε «στο πάνθεον της αστικής καινοτομίας παγκοσμίως»¨.

Κορκολής: Γραμμή χρηματοδότησης με έναρξη τα 7 εκατ. για το δάνειο της ΕΤΕπ

Στη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ της ΜΟΔ και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, η οποία πρέπει να συνεχιστεί, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε, «είναι σημαντική η συνεργασία καθώς αυτό θα φέρει την επιτυχία που περιμένουμε». Ο κ. Κορκολής χαρακτήρισε επίσης σημαντική και ωφέλιμη την πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ. «Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από εμάς, καθώς περισσότεροι πόροι, περισσότερα έργα και περισσότερες θέσεις εργασίας», τόνισε.

Έκανε λόγο για γραμμή προϋπολογισμού και χρηματοδότησης από το υπουργείο προς τη Θεσσαλονίκη με έναρξη τη συμμετοχή με 7 εκατ. ευρώ στο δάνειο της ΕΤΕπ.

«Συμμετέχουμε με χρηματοδοτικό τρόπο, ανοίγουμε γραμμή προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσουμε αυτή την προσπάθεια του δήμου. Η έναρξη γίνεται με τη συμμετοχή της με 7 εκατ. ευρώ για το δάνειο με την ΕΤΕπ και τη συμμετοχή σε ορισμένες μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάλεσε επίσης να γίνει προτεραιοποίηση των έργων με κριτήρια ωριμότητας και σκοπιμότητας και μετά από συζήτηση με την κοινωνία. Ο κ. Κορκολής κάλεσε να παραμείνει η πόλη ανοιχτή στους πολίτες, σημειώνοντας πως «η ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο είναι βασική».