Skip to main content

Δημοσκόπηση: Χαστούκι σε Μπουτάρη και κυβέρνηση από τους Θεσσαλονικείς

Η εικόνα για τη δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι. Απογοητευτικές οι επιδόσεις για την κυβέρνηση

Ιδιαίτερα αρνητικά για την κυβέρνηση αλλά και για τη δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία ερευνών To The Point, στο διάστημα από 13 έως 18 Απριλίου, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η εικόνα για τη δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι, ενώ απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Όσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας η καθαριότητα και η ανεργία παραμένουν ψηλά στην αρνητική αξιολόγηση των Θεσσαλονικέων οι οποίοι την ίδια ώρα εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές της οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο.

Η εικόνα για τη δημοτική αρχή

Επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει η εικόνα της δημοτικής αρχής του δήμου Θεσσαλονίκης. Περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 41,4%) από τους ερωτώμενους οι οποίοι είναι κάτοικοι του δήμου Θεσσαλονίκης πιστεύουν ότι η ζωή στην πόλη επί διοίκησης Γιάννη Μπουτάρη χειροτέρεψε όταν το ποσοστό αυτό πριν από έναν χρόνο ήταν στο 25,5%. Το 22% δηλώνει ότι η ζωή επί ημερών Μπουτάρη βελτιώθηκε (πέρυσι ήταν 28,7%) ενώ το 25,3% θεωρεί πως έμεινε ίδια (πέρυσι 40,4%).





Αξιολόγηση των προβλημάτων

Αξιολογώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς στην καθημερινότητά τους, στο σύνολο των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, τοποθετούν στην πρώτη θέση την καθαριότητα (28,8%) και την ανεργία (20,6%) και ακολουθούν οι συγκοινωνίες (18,3%), η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση (18%), το οδικό δίκτυο (6,5%), η έλλειψη πεζοδρομίων και πάρκινγκ (6,4%), το κυκλοφοριακό (5,7%), το πράσινο (4,5%), η έλλειψη υποδομών (4%).



Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Περίπου επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση. Πάντως το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κάπως σε σχέση με πέρυσι όταν δυσαρέσκεια δήλωναν οκτώ στους δέκα.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «είσαστε ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης;» το 72% απαντά «δυσαρεστημένος» έναντι μόλις 11% που δηλώνουν ικανοποίηση ενώ ποσοστό 15% δηλώνουν «ούτε ικανοποιημένος, ούτε δυσαρεστημένος». Περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι άνδρες σε ποσοστό 73,6% έναντι 71,8% των γυναικών. Το ποσοστό των δυσαρεστημένων πριν από έναν χρόνο ήταν στο 83,3% και όσων δήλωναν ικανοποίηση στο 7,3%. 





Μείωση κατανάλωσης

Η έρευνα περιελάμβανε και ερωτήσει σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών. Το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο μείωσε την κατανάλωση σε όλους τους τομείς, έναντι μόλις 16% που την αύξησε. Οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν τους τομείς της ένδυσης/υπόδησης (79,6% έναντι 71,5% πέρυσι), της διασκέδασης (56%, έναντι 59,3% πέρυσι), των τροφίμων (47%, έναντι 62,6% πέρυσι), των διακοπών (36,3%), των καλλυντικών (22,4%), των μετακινήσεων (19,1%), του οικιακού εξοπλισμού (17,8%), των ειδών προσωπικής υγιεινής (16%), της θέρμανσης/ψύξης (15,2%), των ειδών καθαριότητας σπιτιού (14,5%), του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών (13,6%), της υγείας (11,4%), της εκπαίδευσης (9,4%).


Ειδικότερα, όσον αφορά τα τρόφιμα, βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός προϊόντος είναι η τιμή (36,1%), η χώρα προέλευσης (32,4%), ο συνδυασμός κριτηρίων (14,9%), η επωνυμία (11%).



Επιδείνωση των οικονομικών

Η μείωση στην κατανάλωση συνδέεται και με την εκτίμηση των πολιτών ότι το επόμενο διάστημα τα οικονομικά τους θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα το 55,8% πιστεύει ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα χειροτερέψει, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν στο 46,8%. Βελτίωση βλέπει το 12,9% (έναντι 10,1% πέρυσι), ενώ το 24,5% θεωρεί πως θα παραμείνει η ίδια (38% πέρυσι).

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών To The Point, στο διάστημα από 13 έως 18 Απριλίου, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 966 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω, κάτοικοι και ψηφοφόροι στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς την ηλικία, και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά και ήταν η δέκατη στη σειρά, στο πλαίσιο του κύματος ερευνών τις οποίες κάνει η Τo The Point από τον Μάιο του 2009.