Skip to main content

Χίλια νοικοκυριά στον Λαγκαδά συνδέονται με το φυσικό αέριο  

Η παροχή θα αρχίσει με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ολοκληρώθηκαν τα έργα σε δίκτυο-σταθμό αποσυμπίεσης.Τι γίνεται με τις τιμές στην περιφέρεια

Ο Λαγκαδάς αναμένεται πλέον να είναι το πρώτο εκτός των πολεοδομικών συγκροτημάτων αστικό κέντρο της ελληνικής περιφέρειας, που οι πολίτες του θα απολαύσουν τα προνόμια του φυσικού αερίου.

Αφού ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, πέτυχε να εξομοιωθεί η τιμή του συμπιεσμένου αερίου, με το οποίο τροφοδοτούνται τα αστικά κέντρα της περιφέρειας, με εκείνη του φυσικού αερίου εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η ένταξη των πρώτων νοικοκυριών στο δίκτυο είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

Ήδη υπάρχουν στο Λαγκαδά 1.000 αιτήσεις που πρόκειται να ενεργοποιηθούν εντός της χειμερινής περιόδου, ώστε να αρχίσουν να επωφελούνται οι χρήστες από τη χρήση του φυσικού αερίου. Μάλιστα, θα γίνει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας διανομής του φυσικού αερίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ενημερώνει ο δήμος, με σκοπό πλέον την τροφοδότηση του δικτύου με φυσικό αέριο.

Χτες πραγματοποίησε επίσκεψη στο σταθμό αποσυμπίεσης της «ΕΔΑ ΘΕΣΣ», στο Λαγκαδά κλιμάκιο της ENI Gas e Luce, αποτελούμενο από το διευθύνοντα σύμβουλο, Alberto Chiarini, το διευθυντής νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων, Pietro Galizzi, το γενικό διευθυντή, Λεωνίδα Μπακούρα και στελέχη της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).

Ο σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στο Λαγκαδά είναι ο πλέον σύγχρονος τεχνολογικά σταθμός και έχει άμεση δυνατότητα τροφοδότησης του δικτύου με φυσικό αέριο. Κατά την επίσκεψη του, ο κ. Chiarini συνομίλησε με τον κ. Καραγιάννη, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Παπά, τoν πρόεδρο του Δ.Σ. της «ΕΔΑ ΘΕΣΣ», Βενέτη Μπούρα και το μέλος του Δ.Σ., Παντελή Μάνη.

Ο κ. Chiarini, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία και τα αποτελέσματα της εταιρείας που επιβεβαιώνονται από την υψηλή διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της αδείας, όπου το 57% του πληθυσμού κάνει ήδη χρήση του φυσικού αερίου και υπογράμμισε τη δέσμευση της ENI Gas e Luce να συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα επενδύσεων της «ΕΔΑ ΘΕΣΣ» με στόχο την περαιτέρω επέκταση του δικτύου, καλύπτοντας τα αιτήματα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Chiarini η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι πρωτοπόρος του ενεργειακού τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Διαθέτοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία, έχει ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες των εγκαταστάσεων σταθμών αποσυμπίεσης σε δύο δήμους, Λαγκαδά και Τυρνάβου, με γνώμονα πάντα τον ασφαλή εφοδιασμό του δικτύου και την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου στους καταναλωτές αλλά και την τεχνική επάρκεια των υποδομών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εντός του 2018 πρόκειται να προχωρήσει στην εγκατάσταση επιπλέον έξι σταθμών αποσυμπίεσης για τη σύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών με το δίκτυο φυσικού αερίου και είναι έτοιμη με την οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου να προχωρήσει στην τροφοδότηση τους με φυσικό αέριο.

Ο κ. Μπακούρας ανέφερε ότι, οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου πραγματοποιούνται με τεχνικοοικονομικά κριτήρια εξασφαλίζοντας την απόδοση τους, προσδίδοντας όφελος στον τελικό καταναλωτή και διασφαλίζοντας τη διατήρηση της τιμής όσον αφορά στα τιμολόγια διανομής στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, επεσήμανε ότι η τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο θα συνεισφέρει στον περιορισμό των δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα προσφέρει και τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επωφεληθούν από ένα οικονομικότερο και οικολογικότερο καύσιμο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παππάς, τόνισε την υψηλή ικανοποίηση και την αποδοχή των καταναλωτών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση των έργων κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, μόνο για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά 35 εκ. ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Μπούρας και ο κ. Μάνης, επεσήμαναν ότι η «ΕΔΑ ΘΕΣΣ» αποτελεί πρότυπο και συνεχάρησαν τη διοίκηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει, ενώ εξήραν την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία της με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ιδιαίτερα αξιόλογο έργο που επιτελείται από την εταιρεία αντανακλάται στο έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για να συνδεθούν με το φυσικό αέριο και στην ικανοποίηση των καταναλωτών.

Επιβεβαίωσαν, επίσης, τα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας και έδωσαν έμφαση στις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά του φυσικού αερίου με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.