Skip to main content

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι

Η διαδήλωση αμαυρώθηκε από μικροεπεισόδια μεταξύ μιας ομάδας κουκουλοφόρων αλλά και ανθρών των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία, λίγες εβδομάδες μετά την «υπόθεση Τεό» που προκάλεσε ταραχές στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η διαδήλωση, στην οποία σύμφωνα με την Αστυνομία μετείχαν επτά με επτάμισι χιλιάδες άνθρωποι, αμαυρώθηκε από μικροεπεισόδια μεταξύ μιας ομάδας κουκουλοφόρων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά» και «Η Αστυνομία δολοφονεί ατιμώρητη».

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Τεό, ένας 22χρονος μαύρος, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς. Ο ένας από αυτούς διώκεται για βιασμό γιατί φέρεται ότι σοδόμισε τον Τεό με το γκλομπ του.

«Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ο δολοφόνος του αδελφού μου καταδικάστηκε αλλά σε άλλες οικογένειες δεν συνέβη αυτό», είπε μία από τους οργανωτές της κινητοποίησης, η Αμάλ Μπεντουνσί. Ο αδελφός της, ο Αμίν, σκοτώθηκε με μια σφαίρα στην πλάτη από έναν αστυνομικό που καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή.

«Γίνονται πάρα πολλοί φόνοι από αστυνομικούς, αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε η Φατιά Μπουράς, μητέρα ενός θύματος.

Ενώ η διαδήλωση εξελισσόταν σε ήρεμο κλίμα, περίπου 1.000 κουκουλοφόροι, μέλη ακροαριστερής ομάδας, άρχισαν να ρίχνουν μολότοφ στους αστυνομικούς, στο τέλος της πορείας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.