Skip to main content

Χίος: Επανήλθε ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο (φωτο+video)

Μετά την παύση της περσινής χρονιάς, το έθιμο «αναστήθηκε», με τις χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες να κάνουν τη νύχτα μέρα.

«Αναστήθηκε» το περίφημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο της Χίου το χθεσινό βράδυ της Ανάστασης.

Η φωτεινή τροχιά των ρουκετών στον ουρανό του Βροντάδου μετά από την περσινή σκοτεινή Ανάσταση, γέμισε αισιοδοξία και συγκίνηση τους κατοίκους του Βρονταδου. Όλα ήταν έτοιμα λίγο πριν τις 21.00, οι ρουκετοσύρτες είχαν στηθεί, τα συνεργεία είχαν πάρει από ώρα τις θέσεις τους και όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη ενός ακόμη ρουκετοπόλεμου με τον αριθμό των ρουκετών να είναι περιορισμένος στα πρότυπα της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με το politischios.gr, ο φετινός αριθμός των ρουκετών μειώθηκε σε λιγότερες από 10.000, τη στιγμή που το 2015 έπεσαν πάνω από 120.000 ρουκέτες. Επιπλέον, οι ρίψεις ξεκίνησαν όπως είχε ανακοινωθεί στις 22:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου περιορίζοντας έτσι τη διάρκεια του εθίμου σε μόλις 2 ώρες

Τα σπίτια των περιοίκων εκτός από αυτών που αντιδρούν έχουν «ντυθεί» με τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, ενώ η αστυνομία έχει διακριτική παρουσία στην περιοχή. Οι πρώτες δοκιμαστικές βολές από τους Αγιομαρκούσους και τους Ερειθιανούσους εκτοξεύθηκαν λίγο πριν τις 22.00 και αυτή την ώρα ο ρουκετοπόλεμος έχει ξεκινήσει, μετατρέποντας ύστερα από την παύση της περσινής χρονιάς τη σημερινή αναστάσιμη νύχτα σε μέρα.

Σημειώνεται ότι ο Βροντάδος είναι γνωστός παγκοσμίως για το πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα σε δυο εκκλησίες της πόλης, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

(Φωτογραφίες από politischios.gr)