Skip to main content

Χείρα βοηθείας στον δήμο Θεσσαλονίκης από την Παγκόσμια Τράπεζα

Πώς θα συνδράμει τον κεντρικό δήμο για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξής του - Κατευθύνσεις και για την αξιοποίηση του δανείου της ΕΤΕπ

Χέρι βοήθειας για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Κλιμάκιο πέντε ατόμων επισκέφθηκε σήμερα το δημαρχείο όπου είχε συναντήσεις με τους αντιδημάρχους Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα και Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου.

Η διήμερη επίσκεψη των εκπροσώπων του οργανισμού πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας, δημοτικών επενδύσεων, βιώσιμης κινητικότητας, ενεργειακής εξοικονόμησης και αντισεισμικής προστασίας.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει τεχνική βοήθεια και υποστήριξη πάνω στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου. Όπως ανέφερε, πρόκειται να καταρτιστεί αρχικά μια λίστα προτεραιοτήτων πάνω σε έργα που πρόκειται να γίνουν καθώς και να δοθούν κατευθύνσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να δώσουν οδηγίες και το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα χρηματικά ποσά από το δάνειο της ΕΤΕπ όπως και από το ΕΣΠΑ.

Κατά τη σημερινή συνάντηση οι αρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν στοιχεία για τα έσοδα και έξοδα, τον τρόπο λειτουργίας του δήμου καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας.

Αναφορικά με την αστική συγκοινωνία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να συζητηθεί σε επίπεδο Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν μια λίστα με τα έργα τα οποία πρόκειται να ενταχθούν για χρηματοδότηση απο την ΕΤΕπ. Συγκεκριμένα θα καταγράφει η απόδοση του κάθε έργου και το πόσο πρόκειται να ωφελήσει ώστε να χρησιμοποιήσει ο δήμαρχος τη λίστα στις επαφές του με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας απαρτίζουν οι David Sislen (Practice Manager and Mission Leader), Soraya Goga (Lead Urban Specialist), Joaquin Toro (Senior Disaster Risk Management Specialist), Valerie Santos (Senior Urban Specialist), και Niko Schmidt (World Bank offices in Athens).