Skip to main content

Χόγκαν: Μετατίθεται για το 2019 η καταβολή προστίμων 500 εκατ.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί πρόσθετη χρηματική ενίσχυση για τους αγρότες των νησιών. Τι είπαν Χόγκαν - Αποστόλου

Από τη Θεσσαλονίκη ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν και ο υπουργός ΑΑ&Τ κ. Β. Αποστόλου, ανακοίνωσαν ότι στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα πρόσθετα ποσά ενίσχυσης των νησιωτών αγροτών του Β.Α. Αιγαίου που πλήττονται από το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Το πιθανότερο είναι ότι στα 25 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί από την Νησιωτικότητα, θα προστεθούν 14 εκατ.ευρώ, σαν πρόσθετη υποστήριξη.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επιδεικνύει ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση και ευελιξία και μεταθέτει για μία επιπλέον διετία την καταβολή 500 εκατ.ευρώ που αφορούν πρόστιμα για την διαχείριση αγροτικών κονδυλίων.

Ο κ. Χόγκαν αποδέχθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς και τα 500 εκατ.ευρώ που αποτελούν πρόστιμα και τα οποία θα έπρεπε να αρχίσουν να αποπληρώνονται το 2015, σε πέντε δόσεις των 100 εκατ. έκαστη. Η έναρξη καταβολής είχε μετατεθεί για το 2017 και  τελικώς δίνεται μία ακόμη παράταση, διετής με την Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει την πρώτη δόση το 2019.

Στο πλαίσιο συμμετοχής του στην ημερίδα του Economist για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, ο Επίτροπος επισκέφθηκε εχθές επιχειρήσεις στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας, που είχαν επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του Leader.

Ο ίδιος δήλωσε πως με την αφορμή αυτή ωρίμασαν οι συζητήσεις με τον Έλληνα υπουργό, προκειμένου να αλλάξει ξανά ο ορισμός των μόνιμων βοσκοτόπων, μετά από νέα νομοθέτηση. Το θέμα αυτό απασχολεί επίσης την Ιταλία, την Γαλλία αλλά και την Ισπανία. Ο ορισμός αυτός, λέχθηκε, θα πρέπει να είναι πλησιέστερα στο τι ορίζει μία λογική ερμηνεία και να επιτρέπει την βιωσιμότητα των μικρότερων κτηνοτροφικών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Χόγκαν ζήτησε από την Ελλάδα να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο που άνοιξε για την Αναθεώρηση της ΚΑΠ από το 2020 και μετά, λέγοντας ότι η δική του θέση είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν εισοδηματικές ενισχύσεις για τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις  ενώ υπενθύμισε ότι κατά την τρέχουσα 7ετή περίοδο οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν σε εισοδηματικές ενισχύσεις 14 δισ ευρώ και επιπλέον 5 δισ για παρεμβάσεις που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανήλθε κατά την συνέντευξη Τύπου στο θέμα της φέτας υπενθυμίζοντας ότι το 1981, όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ, η ονομασία «φέτα» χρησιμοποιείτο από τις 13 χώρες- από τα τότε 15 μέλη- ελεύθερα, μεταξύ αυτών δε ήταν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Σήμερα, πρόσθεσε, η μόνη «φέτα» σε όλη την ΕΕ είναι η ελληνική, με τα συγεκριμένα χαρακτηριστικά ενώ η Κοινότητα, μέσω συμφωνιών, έχει επεκτείνει την προστασία του συγκεκριμένου προϊόντος σε επιπλέον 15 χώρες, μεταξύ αυτών στη Κορέα, την Κολομβία, την Ελβετία και ορισμένες βαλκανικές.

Στόχος είναι η προσωρινή προστασία που πρόσφατα επιτεύχθηκε για Καναδά και Νότιο Αφρική, με την αναγραφή και της χώρας προέλευσης, να επεκταθεί και μετά την προβλεπόμενη πενταετία με στόχο την διεθνή προστασία, κάτι θα ενισχύσει τις εξαγωγικές της προοπτικές.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χόγκαν είπε οτι η ελληνική αγροτική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς το 2016 αύξησε κατά 300 εκατ τις εξαγωγές, μειώνοντας κατά περίπου 50% το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου. Πέραν αυτού, θετική ιδιαίτερα είναι η μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα που αφορούν νέους αγρότες και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.