Skip to main content

«Χοντραίνει» το παιχνίδι με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούν προεκλογικό κλίμα

«Χοντραίνει» το παιχνίδι με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, καθώς εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που ζητά συνεχώς εκλογές, με την κυβέρνηση να απαντά αρνητικά, όμως το τελευταίο διάστημα, το... τροπάριο των κυβερνητικών στελεχών άλλαξε.

Έτσι, μετά την τοποθέτηση στη Βουλή (χάριν αστεϊσμού) του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αίτημά του περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είχε πει: «Προσέξτε τι εύχεστε...», ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έδωσε μια γεύση από όσα συζητούνται στο Μαξίμου για το θέμα, λέγοντας ότι οι εθνικές εκλογές εξετάζεται να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές.

Αυτοδιοικητικές εκλογές που μετατέθηκαν για να μη συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, αλλά δεν πειράζει που θα συμπέσουν με τις βουλευτικές; Όπως και να έχει, στη Θεσσαλονίκη, προηγήθηκε το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία κι εκεί όλα τα κυβερνητικά και μη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν για εθνικές εκλογές είτε τον Μάιο, είτε τον Οκτώβριο του 2019. Δηλαδή έτσι κι αλλιώς παράλληλες κάλπες...

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει στο μεσοδιάστημα πολλές... ευκαιρίες για να κάνει εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμη. Αφορμές θα υπάρξουν για να στηρίξουν ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ –κατά τα ίδια στελέχη- μετά το Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι τα Χριστούγεννα είναι ένα διάστημα στο οποίο μπορεί να κριθεί πιο συμφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τις εκλογές.

«Όταν μια κυβέρνηση αρχίζει να μιλά για τις εκλογές, αυτές είναι κοντά. Δεν έχει κανένα λόγο να ανοίγει σήμερα ένα τέτοιο ζήτημα ή να διοχετεύονται στα ΜΜΕ ημερομηνίες, όταν αυτές δείχνουν ένα ή ενάμιση χρόνο μετά. Ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος μέχρι τότε και πολλά μπορούν να ανατρέψουν έναν τέτοιο σχεδιασμό. Άσε δηλαδή που καμιά κυβέρνηση δεν θα αποκάλυπτε τα σχέδιά της. Εδώ ανασχηματισμός γίνεται και ο χρόνος δεν προαναγγέλλεται...», έλεγε στη Voria.gr έμπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ.

Τις «ανακοινώσεις» της κυβέρνησης στηλιτεύει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, που βάζει δύο θέματα:

1.Ταύτιση εθνικών με αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση για να αποτραπεί η συνολική παραλυσία της χώρας. Η κυβέρνηση είναι έκθετη και ως προς τις δικές της δεσμεύσεις.

2.Προ ολίγων μηνών ο κ. Σκουρλέτης είχε προαναγγείλει και δεσμευθεί δημόσια ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές «για να μην λειτουργήσουν παραμορφωτικά για την αυτοδιοίκηση». Τώρα ο ίδιος ξεχνώντας αυτή την τοποθέτησή του δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα διεξαγάγει την εκλογή για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, αδιαφορώντας για το ακόμη μεγαλύτερο χάος που θα προκληθεί, καθώς επί μήνες η χώρα είναι βέβαιο ότι θα παραλύσει τόσο σε κεντρικό, όσο και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η ΝΔ σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει όσες εκλογές περνούν από το χέρι της, διότι «τρέμει τη λαϊκή ετοιμηγορία» και ζητά εκ νέου εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.