Skip to main content

Χοντρό παιχνίδι μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Βόρεια Ελλάδα

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Προς αναζήτηση αμερικανικής εταιρείας, η οποία θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται ο αμερικανικός παράγοντας, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της Voria.gr. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν «ζεστή» την παρουσία τους εκεί και για το λόγο αυτό άλλωστε, ήδη, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που στο άμεσο μέλλον θα παίξει κομβικό ρόλο στα ενεργειακά θέμα της ΝΑ Ευρώπης.

Προκειμένου πάντως να γίνει αντιληπτή η ιδιότυπη μονομαχία που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην περιοχή, αρκεί να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρέσβης έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές, το τελευταίο διάστημα, την Αλεξανδρούπολη, ενώ μία φορά έχει ανέβει ο Αμερικανός και ετοιμάζεται και για δεύτερη επίσκεψη.

Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο στο προσεχές διάστημα, καθώς η Ουάσιγκτον δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη του.

Ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο στην Εθνική Ασφαλιστική και την κατάληξη της ιστορίας που αφορούσε στην πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Και θα τελειώσουμε τη σημερινή αναφορά στον αμερικανικό παράγοντα με την ενδεχόμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς στην Ελλάδα. Αν γίνει, τελικώς τοποθετείται χρονικά για τον Οκτώβριο.

Αντιθέτως, φαίνεται να χαλάει η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας ως το τέλος Ιουλίου. Δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες στο πρόγραμμά του επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές.