Skip to main content

Χοντρό παιχνίδι με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας - To deal για τα F-16

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το κόστος του νέου προγράμματος θα φτάσει στο περίπου 1 δισ. ευρώ, με τις προμήθειες να διαμορφώνονται ανάλογα.
Ενα πολύ χοντρό παιχνίδι για τους εξοπλισμούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, φαίνεται να εξελίσσεται στο παρασκήνιο, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις. Με βάση τα τελευταία ημι-επίσημα στοιχεία, το κόστος του νέου προγράμματος θα φτάσει στο περίπου 1 δισ. ευρώ, με τις προμήθειες να διαμορφώνονται ανάλογα.
 
Το παράδοξο, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση είναι άλλο: Μόνο για τον εκσυγχρονισμό των F-16, θα απαιτηθεί ένα ποσό της τάξης των περίπου 1,4 δισ. δολαρίων. Με βάση τη σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, αυτό το project καλύπτει το σύνολο του ποσού που θα προϋπολογισθεί για το πρόγραμμα.
 
Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πώς θα γίνουν οι άλλες παραγγελίες; Για παράδειγμα, από πού θα καλυφθεί η αγορά δύο μικρών κι ευέλικτων κορβετών, που φέρεται να διαπραγματεύεται το πολεμικό ναυτικό με γαλλικά ναυπηγεία; Σύμφωνα με μια εκδοχή, ένα μέρος αυτής της παραγγελίας θα «έλθει» από τα κέρδη που έχει αποκομίσει η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας με τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της. Όμως και πάλι, το «κενό» που θα υπάρχει θα είναι σημαντικό. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, για τα F-16, η αμερικανική πλευρά θα χορηγήσει δάνειο των 400 εκατ δολαρίων, που προτίθεται να δώσει για να ολοκληρωθεί το deal. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι αυτή είναι η τελευταία πρόταση από την πλευρά των ΗΠΑ και μάλιστα έχει και ημερομηνία λήξης: τέλη Απριλίου.
 
Μετά θα πάψει να έχει ισχύ, σύμφωνα με πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν...