Skip to main content

Χωρίς «ηχηρό» αποτέλεσμα η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια

Οι τουρκικές κουτοπονηριές, η περίεργη επίθεση στους εφοριακούς, η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια και η υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στη Β. Ήπειρο.

Τουρκικές κουτοπονηριές. Ο Ερντογάν ζήτησε από τα Πακιστάν να εκπαιδεύσει τους Τούρκους νέους πιλότους. Οι ΗΠΑ δεν το επέτρεψαν βάσει της διμερούς συμφωνίας που έχουν με το Πακιστάν. Υποχρεώθηκε ο σουλτάνος να ζητήσει απευθείας την συνδρομή των Αμερικανών, αλλά σύμφωνα με την Χουριέτ το Πεντάγωνο αρνήθηκε.

Οι Αμερικανοί είπαν πως θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν Τούρκους πιλότους μόνο αν η Άγκυρα τους έστελνε στις ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν είναι ό,τι προτιμούν οι Τούρκοι, που θέλουν την εκπαίδευση των πιλότων τους στην Τουρκία, στο περιβάλλον δηλαδή που θα κληθούν να δράσουν. Ζήτησαν δηλαδή από τους Αμερικανούς να εκπαιδεύσουν τους Τούρκους για να δράσουν με επιτυχία και στο… Αιγαίο!

Καθημερινά παίρνουμε κι ένα δείγμα από το "ηθικό πλεονέκτημα" της Αριστεράς. Συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στους εφοριακούς που κάνουν ελέγχους, με απόφαση του κόμματός του φυσικά, και τους χαρακτήρισε μεταξύ άλλων σαν "ταγματασφαλίτες", "Χίτες" (σ.σ. από την οργάνωση του Γρίβα-Διγενή), "κωθώνια" και τους ζήτησε «να σταματήσουν να κυνηγούν τον κόσμο» γιατί τα λεφτά αυτά πηγαίνουν στην τρόικα.

Ύψιστο δείγμα πολιτικής αντίληψης της κατάστασης από στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος. Για να καταλάβουν όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, για ποιο επίπεδο μιλάμε.

Ο εξωμότης δήμαρχος Χειμάρας Γιώργος Γκόρος, επέλεξε για συνεδρίαση το ανθελληνικό χωριό Κούτσι, σε απόσταση κάποιων ωρών από την Χειμάρρα, όπου πηγαίνεις μόνο με τζιπ 4x4, και ενέκρινε το ύπουλο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων. Οι Χειμαρριώτες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την αφαίρεση της υπηκοότητας από έξι συμβούλους που υπερψήφισαν το σχέδιο.

Ποια είναι αυτή η ελληνική εταιρεία με τους "ειδικούς" από την Αθήνα που εμπλέκεται σε σχέδιο υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών και εποικισμού ελληνικής μειονοτικής πόλης από μουσουλμάνους; Γνωρίζει η ελληνική εταιρεία ότι δρα ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση και στα εθνικά συμφέροντα;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, «Περί κυρώσεως του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας», «Όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδος, μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας».

Χωρίς "ηχηρό" αποτέλεσμα η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Έγινε αναφορά στο σημαντικό βήμα της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Σκοπίων, στο δρόμο που άνοιξαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, τέθηκαν οι βάσεις της διαδικασίας πάνω στην οποία θα κινηθεί η περαιτέρω διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας.

Δεν δημοσιοποιήθηκε η συζήτηση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που σίγουρα έγινε, μια και όλο αυτό το διάστημα Ζάεφ και Ντιμιτρόφ γι’ αυτό μιλούν. Θα μάθουμε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μυστικά, γι’ αυτό και δεν μας στέλνουν πολλούς κατασκόπους, αφού τα λέμε μόνοι μας.

Εκτός και αν δεν χρειάστηκε, μετά την δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ότι: «Οι ΗΠΑ παραμένουν εταίρος της "Μακεδονίας" στις προσπάθειες, ώστε κάποια μέρα να σας χαιρετίσουμε ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας. […] Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει συνεχώς τις δεσμεύσεις από το Βουκουρέστι για ένταξη της "Μακεδονίας", αφότου βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα».