Skip to main content

Χωρίς Μέρκελ το επίσημο δείπνο προς τιμή του Ερντογάν

Απουσίες Γερμανών πολιτικών από το επίσημο δείπνο του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας Σταϊνμάιερ.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο που παραθέτει ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ το βράδυ της Παρασκευής προς τιμή του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται αν με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει κάποιο πολιτικό μήνυμα. Γεγονός είναι όμως ότι και στο παρελθόν η καγκελάριος σποραδικά μόνο συμμετείχε στα επίσημα δείπνα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμή ξένων αρχηγών κρατών. Ενώ για παράδειγμα έχει παραστεί στο δείπνο για τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ το 2015, δεν παραβρέθηκε στο δείπνο προς τιμή του κινέζου πρόεδρου το 2017.

Πάντως, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στη Γερμανία (27-29 Σεπτεμβρίου) η κ. Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Ερντογάν δύο φορές για συνομιλίες στην καγκελαρία: την Παρασκευή το μεσημέρι και το Σάββατο το πρωί πριν ο κ. Ερντογάν αναχωρήσει για την Κολωνία όπου θα παραβρεθεί στα εγκαίνια τζαμιού της τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης DITIP.

Μεγάλος αριθμός απουσιών

Από το επίσημο δείπνο την Παρασκευή στο προεδρικό μέγαρο θα απουσιάζει όμως και ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών της αντιπολίτευσης. Κατά αυτό τον τρόπο θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο ίδιος αρνήθηκε την πρόσκληση επειδή δεν θέλει  «να γίνει μέρος της προπαγάνδας υπέρ του Ερντογάν».

Από το δείπνο θα απουσιάζουν επίσης η ηγεσία της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, εκπρόσωποι του Κόμματος της Αριστεράς και η ηγεσία των Πρασίνων. Αντιθέτως, στο δείπνο θα παραβρεθεί ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ ο οποίος θεωρείται ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του κ. Ερντογάν στη Γερμανία. Σε δήλωσή του τονίζει πως με τη συμμετοχή του θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle