Skip to main content

Χουλιαράκης: Αποθεματικό 18 δισ. αποκλειστικά για αποπληρωμή χρέους

Θα πρόκειται για ειδικό λογαριασμό, που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλον λόγο παρά για την αποπληρωμή του χρέους.

O πυρήνας τους μεσοπρόθεσμου είναι οι θετικές επιδόσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς δεν θέλει πισωγύρισμα σε λάθη του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, που συμμετείχε στην 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, το αποθεματικό ασφαλείας, που χτίζεται, θα είναι της τάξης των 17 με 18 δισ. ευρώ. Εξήγησε ότι θα πρόκειται για ειδικό λογαριασμό, που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλον λόγο παρά για την αποπληρωμή του χρέους.

«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά, που έχει ήδη ξεκινήσει και είναι μακροπρόθεσμη, με την επενδυτική κοινότητα» αναγνώρισε ο κ. Χουλιαράκης.

Προειδοποίησε ακόμη ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν η δημοσιονομική πολιτική δεν διατηρούταν και μετά το πρόγραμμα. «Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι το πολιτικό σύστημα έχει μάθει το μάθημά του τα τελευταία χρόνια. Κανένας στην Ελλάδα δεν θα ήθελε ένα πισωγύρισμα στην οικονομία εξαιτίας πολιτικών λαθών. Συνεπώς δεν δίνω υψηλές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η χώρα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά το γεγονός ότι θα κινηθούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα έχουμε χώρο να διαθέσουμε για μεσαία επέκταση. «Η απάντηση είναι η ανάπτυξη, το γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει» είπε.

Όσον αφορά στην προσπάθεια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημείωσε ότι αυτή στέφθηκε από επιτυχία τους τελευταίους έντεκα μήνες. «Δεν αναβάλαμε καμία έκδοση ομολόγου, διότι δεν είχαμε σχεδιάσει κάποια έκδοση ομολόγου, είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις από πριν» ανέφερε, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα που ήθελαν τις ιταλικές εξελίξεις και την αναταραχή στις αγορές να ανατρέπουν τα σχέδια για νέο ομόλογο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Χαρίτσης χθες είπε ότι η όποια απόφαση για νέα έκδοση ομολόγου θα ληφθεί μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.