Skip to main content

Χουντής: Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου

Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου και να αλλάξει ο ρόλος της Frontex, ζήτησε o ευρωβουλευτής της Λαικής Ενότητας.

Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου και να αλλάξει ο ρόλος της Frontex, ζήτησε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσφυγική κρίση ο ευρωβουλευτής της Λαικής Ενότητας Νίκος Χουντής προειδοποιώντας ότι η επιμονή στους κανονισμούς του Δουβλίνου θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουντής ανάεφερε: "Η μέχρι σήμερα διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ συνιστά υποκρισία και υπεκφυγή. Η ηγεσία της Ε.Ε. κινείται κυρίως στην κατεύθυνση της καταστολής και λιγότερο στη λογική της αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να συντηρούνται οι συνθήκες που έχουν μεταβάλει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο. Η ΕΕ έχει περιοριστεί σε έναν άχαρο ρόλο να παζαρεύει ανθρώπινες ζωές, αρνούμενη να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα με ανθρωπιστικές διαστάσεις".

Ο ευρωβουλευτής της Λαικής Ενότητας υποστηρίζει ότι "Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, με τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας, και τη διεκδίκηση του δικαιώματος των προσφύγων να φθάνουν με ασφάλεια στους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους" και προειδοποιεί ότι η επιμονή στην εφαρμογή του ξεπερασμένου Συστήματος του Δουβλίνου θα οδηγήσει στον παραπέρα εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων κυρίως στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας προτείνει: "Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι:Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και αντικατάστασή τους από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης στη διαχείριση του μεταναστευτικών ροών. Δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων κατάθεσης αιτήσεων μετανάστευσης πλησίον των περιοχών πολεμικών συγκρούσεων και τέλος, αλλαγή του χαρακτήρα της Frontex".