Skip to main content

Χρέη επιχειρήσεων κάτω των 20.000 ευρώ στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Επέκταση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για επιχειρήσεις με χρέη λιγότερα από 20.000 ευρώ συμφώνησαν θεσμοί.

Την επέκταση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις επιχειρήσεις με χρέη και κάτω των 20.000 ευρώ συμφώνησαν θεσμοί και ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης.

Μάλιστα, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή τους συζήτηση, η επέκταση θα αφορά τα χρέη που έχουν οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανοιχτό έμεινε το θέμα εάν στα χρέη των κάτω των 20.000 ευρώ θα συμπεριληφθούν και οι οφειλές προς τις τράπεζες. Η προοπτική αυτή θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που θα έχουν οι θεσμοί με τις τράπεζες την Πέμπτη.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, που παρά το γεγονός ότι λειτουργεί εδώ και έξι μήνες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα περιορίζονται στις 520.

Μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τον ειδικό γραμματέα κ. Φώτη Κουρμούση είναι και η επέκταση των 120 δόσεων για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και η χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη επιχειρήσεων στην εξωδικαστική ρύθμιση, θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από τους θεσμούς.

Τέλος, εναλλακτικά εξετάζονται η ένταξη και των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017 και η απλοποίηση των διαδικασιών σε σχέση με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να υποβάλουν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τον νόμο.