Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 2,29% στις 794,51 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ

Βαριά σκιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών έριξαν τα στοιχεία για την περιορισμένη ανάπτυξη της ελληνική οικονομία το 2017, η επίμονη αβεβαιότητα για την επομένη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο αλλά και η πολιτική αναταραχή στην γειτονική Ιταλία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από την άλλη μεριά, εικόνα σταθεροποίησης ισχύει για τα ομόλογα, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Έκλεισε με πτώση 2,29% στις 794,51 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους κλάδους, τις μεγαλύτερες απώλειες (4,8%) παρουσίασε ο κλάδος τεχνολογίας, ενώ υπό ισχυρή πίεση βρέθηκαν επίσης οι κλάδοι κατασκευών (-3,57%), τηλεπικοινωνιών (-3,54%) και πετρελαίου (-3,14). Στο -2,93% και ο κλάδος των τραπεζών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ παρατηρήθηκε και σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Μάλιστα, η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 αρχικά υποχώρησε κοντά στο 4,3%, αλλά στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 4,37%, πολύ κοντά στα επίπεδα, στα οποία κινήθηκε και την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Μάριο Ντράγκι και στο κατά πόσο θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, στέλνοντας έτσι σήμα και για ενδεχόμενες αλλαγές στα σχέδια της κεντρικής τράπεζας. Δεν προβλέπεται καμία κίνηση μέσα στο έτος στο επίπεδο των επιτοκίων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.