Skip to main content

Πώς οι χθεσινοί εχθροί μπορούν να γίνουν σημερινοί φίλοι

Αναγκαία η ταχεία σύναψη συμφωνιών της χώρας μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όσο διαρκεί η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η φιλία -εντός ή εκτός εισαγωγικών- μεταξύ των κρατών; Αναμφιβόλως, όσο εξακολουθούν να υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν χάνω ευκαιρία να τονίσω την αναγκαιότητα ταχείας σύναψης συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας και, ιδίως, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όσο διαρκεί η σημερινή κατάσταση.

Είναι γνωστό, ότι το Ισραήλ μας πλησίασε από τη στιγμή που η σχέση του με την Τουρκία κατέστη προβληματική. Και δεν μας επέλεξε για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο επειδή ήμασταν η μόνη χώρα στην οποία μπορούσαν να εκπαιδευθούν οι πιλότοι του πετώντας άνωθεν εδάφους. Η στενόμακρη επικράτεια του ισραηλινού εδάφους δεν επιτρέπει στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών να ασκούνται σε συνθήκες μάχης, όμοιες μ’ αυτές που θα αντιμετωπίσουν αν υπάρξει σύρραξη Ισραήλ-Ιράν.

Συμπληρωματικοί λόγοι είναι, αφενός ότι η απόσταση Ισραήλ-Πελοποννήσου είναι ίση σχεδόν με την απόσταση Ισραήλ-Ιράν, και αφετέρου διαπίστωσαν, ιδίοις όμμασι, κατά την διάρκεια ασκήσεως πώς λειτουργούν οι πύραυλοι S-300, τους οποίους διαθέτει και το Ιράν.

Αυτά όλα συμβαίνουν, για έναν μόνον λόγο: Επειδή στην Τουρκία υπάρχει ο Ερντογάν. Και θα συμβαίνουν, όσο καιρό διοικεί την Τουρκία. Όπερ σημαίνει, ότι με κεμαλιστές στην εξουσία της Τουρκίας, η κατάσταση αλλάζει άρδην. Επί σειρά ετών μάλιστα, επί κεφαλής του τουρκικού στρατεύματος βρίσκονταν ντονμέδες, εξισλαμισμένοι Εβραίοι.

Η δε οικονομία της Τουρκίας, εν πολλοίς ελεγχόταν από εβραϊκά χέρια, με τους επτά από τους δέκα πλουσιότερους Τούρκους πολίτες να είναι εβραϊκής καταγωγής, συμφώνως προς ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα.

Η συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας είναι ευκαιριακή, επομένως. Μόνο εάν κατασκευασθεί ο αγωγός EastMed θα γίνει ουσιαστική, επ’ αυτού του αντικειμένου. Αλλιώς, με την επαναφορά της Τουρκίας στην προ Νταβούτογλου εποχή, το Ισραήλ δεν θα έχει κάποιον λόγο να έχει με την Ελλάδα στενότερες σχέσεις από ό,τι με την Τουρκία.

Αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας θα εξομαλυνθούν ελλείποντος του Ερντογάν, ή όποιου εξίσου νέο-οθωμανού διαδόχου του. Ή, αν οι ισλαμιστές της Αιγύπτου εκδιώξουν τον αλ Σίσι, και επαναφέρουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Επομένως, εκείνο που απαιτείται από πλευράς μας, είναι η ταχύτατη επίτευξη συμφωνιών σε ζητήματα που μας αφορούν, ώστε να μη μας προλάβουν δυσμενείς εξελίξεις. Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι τόσο ρευστή, ώστε ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα. Αυτό αποδεικνύεται περιτράνως από την εξέλιξη των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, αδυσώπητων εχθρών μέχρι εχθές και εξ ανάγκης φίλων σήμερα, ενώπιον κοινού αντιπάλου, του Ιράν κυρίως και της Συρίας δευτερευόντως.

Προ εβδομάδος, νέα μυστική επίσκεψη φέρεται πως πραγματοποίησε στο Τελ Αβίβ ο Σαουδάραβας υπουργός Άμυνας και δεύτερος διάδοχος στο θρόνο, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο κρυφών συναντήσεων που φέρεται πως πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ισραηλινών και Σαουδαράβων αξιωματούχων. Η επίσκεψη δημοσιοποιήθηκε από ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό.

Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, εμφανίστηκε αλληλέγγυος προς την Σαουδική Αραβία, αποφασίζοντας την παύση λειτουργίας του Al-Jazeera κατηγορώντας το, ότι υποδαυλίζει την ένταση στη διένεξη για τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ! Με την απόφασή του αυτή το Ισραήλ συντάχθηκε με την αραβική συμμαχία κατά του Κατάρ. Δεν έτυχε άλλη φορά να παρατηρηθεί δημόσια υποστήριξη του Ισραήλ προς αραβική χώρα.

Να υπενθυμίσω όμως, και μια αποκάλυψη σ’ αυτήν την στήλη προ καιρού, όταν κατά έγκυρες πληροφορίες έγινε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για ενδεχόμενο πλήγμα στο Ιράν, αν αυτό χρειαστεί, με αντάλλαγμα την πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων. Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε πει ότι «Οι απόψεις των Σαουδαράβων ταυτίζονται απόλυτα με αυτές των Ισραηλινών, όσον αφορά το Ιράν».

Η χρήση του σαουδαραβικού εναέριου χώρου σημαίνει οικονομία χρόνου για το Ισραήλ, σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν, εφ’ όσον δεν το επιτρέψει η Ιορδανία. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, παράλληλα, ότι οι Ισραηλινοί λαμβάνουν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από αραβικά έθνη, τα οποία επίσης ανησυχούν για τις εξελίξεις στις συνομιλίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν χρειάζεται νομίζω, να προσθέσω άλλα προς κατάδειξη του ισχυρισμού, ότι το γοργόν και χάριν έχει. Ταχύτητα στις ενέργειές μας, πριν αλλάξουν οι ισορροπίες.