Skip to main content

Citigroup: Ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε για ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Μένει να φανεί πώς θα επιδράσουν τα νέα μέτρα λιτότητας στην ελληνική οικονομία», σχολιάζει η επενδυτική Citigroup, με αφορμή την άνοδο του ΑΕΠ.

Υπάρχουν θετικά οικονομικά στοιχεία, ωστόσο είναι νωρίς να μιλάμε για επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, σχολιάζει η Citigroup για την Ελλάδα με αφορμή τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την επενδυτική μπορεί η επιστροφή του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος να ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά μένει να φανεί πώς θα επιδράσουν τα νέα μέτρα λιτότητας στην ελληνική οικονομία, κι αυτό θα γίνει εμφανές τα επόμενα τρίμηνα.

Όπως αναφέρει, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο β' τρίμηνο του έτους, που αποτελεί την ταχύτερη τριμηνιαία αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2014, σαφώς βελτιωμένο από το -0,1% στο α' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή.

Η αύξηση ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία περίμενε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%. Ετησίως πάντως το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στο β' τρίμηνο, από -1,2% το α' τρίμηνο και -0,2% το 2015.

Σύμφωνα επίσης με την αμερικανική επενδυτική, η χαλάρωση των capital controls και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ΑΕΠ, ωστόσο, εμπόδια στην αύξηση μπορεί να αποτελέσουν η αύξηση της φορολογίας, η ενδεχόμενη επιβράδυνση των τουριστικών αφίξεων και η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.