Skip to main content

CNBC: Αυξάνονται οι πιθανότητες εμπλοκής ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Το δημοσιεύμα επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές που ισχυρίζονται ότι οι πιστωτές αρχίζουν να συγκλίνουν σε κάποια θέματα, όπως αυτό των πλεονασμάτων

Τη δυναμική επιστροφή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και την αύξηση πιθανοτήτων για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο πρόγραμμα μεταδίδει το πρακτορείου CNBC.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρει ότι Αθήνα και δανειστές συνεχίζουν να αυξάνουν τις πιθανότητες συμφωνίας για τη λήψη των νέων μέτρων, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τονίζουν οι πηγές συμπληρώνοντας πως οι πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν ενισχυθεί από το 20% στο 40%.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν.

Αναφορικά με το ύψος των πλεονασμάτων, οι πηγές του δημοσιεύματος υποστηρίζουν πως οι απόψεις των πλευρών έχουν αρχίσει να συγκλίνουν, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αποδεχθεί τον στόχο του 3,5%, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, τα νέα μέτρα υπολογίζονται στο 2% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα περιλαμβάνονται, όπως ισχυρίζονται οι παραπάνω κύκλοι, στα μέτρα αυτά.