Skip to main content

Το Ελεγκτικό άνοιξε τον δρόμο για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ

Εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τη δανειακή σύμβαση παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΤΕπ.

Την έγκρισή της για τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο.

Επόμενο βήμα για τη δημοτική αρχή είναι το αίτημα για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη εξέφρασε η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου, σύμφωνα με την οποία «είναι όλα έτοιμα, ώστε εντός των επόμενων εβδομάδων να υπογραφεί η σύμβαση για τη δανειοδότηση με την ΕΤΕπ».

Ωστόσο, σχεδιάζεται εντός του Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση για τη δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Όπως σημείωσε η κ. Λιάκου, αρχές Σεπτεμβρίου η δημοτική αρχή θα επιδιώξει να συγκληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή, τη συγκρότηση της οποίας ανακοίνωσε ήδη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα αξιολογεί και θα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο ποια έργα θα μπαίνουν σε κάθε δόση, ενώ όλη η προσπάθεια θα στηριχθεί τεχνικά από την ίδια την ΕΤΕπ.

«Ο προσυμβατικός έλεγχος για το δάνειο ολοκληρώθηκε χωρίς ο δήμος Θεσσαλονίκης να δεχτεί ούτε μία παρατήρηση», σχολίασε από την πλευρά της η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε ζητήματα εσωτερικού ελέγχου και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες του δήμου έκαναν «εξαιρετική δουλειά στην ανάλυση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του δανείου».

«Είναι ανάσα για τον δήμο μας και μεγάλη ευκαιρία για τους δημότες να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους στην πόλη μας μέσα από την εκπόνηση μεγάλων και χρήσιμων έργων», υπογράμμισε.

Αρχικά το πρώτο έργο που θα τρέξει ο δήμος, είναι αυτό της πλατείας Ελευθερίας, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Μεταξύ των έργων είναι και η ανάδειξη του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας (τμήμα από Τσιμισκή έως Λεωφόρου Νίκης)  καθώς και η επέκταση παλιάς παραλίας με προσθήκη deck, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η δανειακή σύμβαση θα έχει σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής 3% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξαετή περίοδο χάριτος και 25ετή διάρκεια αποπληρωμής, ενώ θα εξοφλείται σε εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Το δάνειο θα εκταμιευθεί έως και σε τέσσερις δόσεις, ύψους 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον η κάθε μια και κάθε επιμέρους εκταμίευση θα θεωρείται ένα ξεχωριστό δάνειο.