Skip to main content

Με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έλαβαν το πράσινο φως με τη διπλή ψήφο της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ποιοι ψήφισαν κατά και ποιοι λευκό.

Οριακά, μετά από μια έντονη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και με σκληρή κριτική ακόμα και από συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης εγκρίθηκε το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έλαβαν τελικά το πράσινο φως με τη διπλή ψήφο της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, καθώς, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το θέμα έλαβε 16 ψήφους κατά και 19 υπέρ, με τρία λευκά.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, ενώ κατά ψήφισαν οι «Εντάξει», ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Γιώργος Αβαρλής, η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», Mόνικα Αϊβάζογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Σεβρής και ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης και Γιώργος Αβρανιτίδης.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αποκάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είχε σταλεί στον δήμο Θεσσαλονίκης στις 17.1.2017 κατά τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, για την παραχώρηση, τότε, της πλατείας Αρχαίας Αγοράς, «απαιτείται η διενέργεια δημοπρασίας, τηρουμένων των εκάστοτε διατάξεων», καθώς και κανονιστική απόφαση.
«Είναι λάθος η εισήγηση, καλείται το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει όχι μόνο για τις εκδηλώσεις αλλά και την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

«Εγκρίνουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και όχι τη λειτουργία χριστουγεννιάτικης αγοράς, αυτό θα γίνει στην Τούμπα. Δεν έχουμε προμήθεια», απάντησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος παρουσίασε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τον εορταστικό διάκοσμο.

«Για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων ισχύουν οι διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η διενέργεια δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικών χώρων. Δείτε το για να μην πάθουμε ζημιά», ανταπάντησε ο κ. Αβραμόπουλος, καλώντας τον να αποσύρει το θέμα για να εξεταστεί  εκ νέου.  

«Έχουν περάσει στο παρελθόν παραχωρήσεις στην Αριστοτέλους χωρίς κανένα πρόβλημα», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρος Πέγκας, κάνοντας λόγο για επιλεκτικές αναφορές, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου.   

«Αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο στον αέρα και λειτουργούμε υπό τη δαμόκλεια σπάθη. Εγώ δεν είμαι κατά σε αυτά που κάνετε, έπρεπε να τα έχουμε λυμένα, φέρτε τα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο», σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Πέγκα. «Είναι μικρός στο μέγεθος και δεν αξίζει να νευριάσει κανείς μαζί του. Όταν φτάσεις στο σημείο να γίνει μια προσωπικότητα θα του μιλήσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «δεν συνηθίζει να απαντά σε Γκαουλάιτερ».

«Κάθε χρόνο έχουμε την ίδια συζήτηση, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια αλλάζουμε και προπονητή και ομάδα και πρωτάθλημα δεν παίρνουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Έκανε λόγο για καθυστέρηση  που παρατηρείται για άλλη μια χρονιά, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία έδωσε ως παράδειγμα τη συναυλία των Ονιράμα, όπου στη Λάρισα στοίχισε 11.958 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα κοστίσει 19.250 ευρώ. Ο κ. Ζέρβας επισήμανε και την απουσία του δημάρχου από τη συζήτηση για τα Χριστούγεννα.

Νωρίτερα, κριτική στη διοίκηση για τα Χριστούγεννα είχε ασκήσει και ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης.

«Κάθε χρόνο αυτοαναιρούμαστε. Όσο φτωχαίνει η Ελλάδα εμείς πάμε να ξοδέψουμε περισσότερα. Πέρσι ήταν σκοτεινά, φέτος δεν μπορούμε να τα κάνουμε λίγο πιο φωτεινά;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Αρβανίτης.