Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: Πέντε εκατ. για το πράσινο – Επιπλέον 2.500 δέντρα

Η δημοτική αρχή μέσα από δύο έργα που προωθεί, σχεδιάζει περίπου 2.500 νέες δενδροφυτεύσεις σε κενές δενδροδόχους σε όλη την πόλη.

Περίπου 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, από το 2018 έως το 2020, για την αναβάθμιση πρασίνου σε πεζοδρόμια και πάρκα.

Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς «Κλάδευση και φύτευση δένδρων στα Δημοτικά πεζοδρόμια»  και «Συντήρηση πάρκων και χώρων πρασίνου» τους οποίους θα τρέξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, μετά από την εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά. Η ανάθεσή των δύο έργων, η οποία θα γίνει σύμφωνα με το σύστημα ηλεκτρονικών διεθνών ανοιχτών διαγωνισμών, αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κατά την εκτέλεση του έργου «Κλάδευση και φύτευση δένδρων στα Δημοτικά πεζοδρόμια», προϋπολογισμού 3,19 εκατ. ευρώ, η δημοτική αρχή σχεδιάζει 2.200 νέες δενδροφυτεύσεις σε κενές δενδροδόχους σε όλη την πόλη, κλαδεύσεις 27.200 δέντρων στα πεζοδρόμια της πόλης και παρεμβάσεις φυτοπροστασίας με βιολογικά σκευάσματα σε συνολικά 12.000 δέντρα.

Επίσης, προβλέπεται η εκρίζωση 2.270 πρέμνων (το μέρος της ρίζας που μένει μετά την κοπή του δένδρου) σε δενδροδόχους, καθώς και η κοπή 1.300 ξερών αλλά και χλωρών επικίνδυνων δένδρων στα πεζοδρόμια.

Ο δεύτερος διαγωνισμός είναι ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φυτευτούν 270 δέντρα, 1.500 θάμνοι, 8.000 πολυετή και 85.000 ετήσια φυτά. Και τα δύο έργα αποσκοπούν «στην αύξηση και αναβάθμιση του αστικού πρασίνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης».