Skip to main content

Δάκρυσε ο Ομπάμα για τα παιδιά που σκοτώνονται από όπλα στις ΗΠΑ (vid)

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους των ΗΠΑ.

Tις πρωτοβουλίες του σχετικά με τον έλεγχο στις πωλήσεις των όπλων, προκειμένου να αποφευχθούν θάνατοι αθώων πολιτών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «κάθε χρόνο πάνω από 30.000 Αμερικανοί σκοτώνονται από όπλα. Υπάρχει πολύς πόνος. Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα με βίαιους και επικίνδυνους ανθρώπους. Δεν έχουμε την κληρονομική τάση για βία, αλλά είμαστε η μόνη χώρα που έχει τέτοια περιστατικά βίας με αυτή τη συχνότητα».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η πλειονότητα των κατόχων όπλων συμφωνούν ότι μπορεί να γίνει σεβαστή η 2η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, ενώ μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για τους δολοφόνους να σκοτώσουν.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία σε μία προσπάθεια να προστατεύουν οι αθώοι πολίτες», σχολίασε για τα μέτρα που λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές.

«Δεν πρόκειται για συνωμοσία για να πάρουμε τα όπλα από τους κατόχους τους», διαβεβαίωσε και τόνισε πως έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα όπου επικίνδυνοι άνθρωποι μπορούν να παίζουν σύμφωνα με διαφορετικούς κανόνες.

Ο Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους των ΗΠΑ. Μίλησε, μάλιστα για τα ανήλικα θύματα από σφαίρες στους δρόμους του Σικάγο, αλλά και στο μακελειό του Νιούταουν, της Ορόρα και του Κολουμπάιν.


«Ο 15χρονος Ζέβιαν σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τις φίλες του από έναν ένοπλο που άνοιξε πυρ. Δε βρισκόταν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Πήγαινε στο σπίτι φίλων του να παίξει ηλεκτρονικά. Θα μπορούσε να είναι το δικό σου παιδί, ή τα δικά μου παιδιά», είπε ο Ομπάμα.

«Ξέρουμε ότι δε μπορούμε να σταματήσουμε κάθε βίαιη δράση στον κόσμο, αλλά μπορεί να σταματήσουμε έστω μία», πρόσθεσε και τόνισε πως μπορεί το λόμπι των όπλων «να κρατάει υπό ομηρία το Κογκρέσο, αλλά ο αμερικανικός λαός δε μπορεί να τεθεί υπό ομηρία».

O Ομπάμα ζήτησε να ελέγχεται το ιστορικό κάθε ατόμου που θα επιθυμεί να αγοράζει όπλο, είτε προσωπικά, είτε μέσω Διαδικτύου.

«Εάν περάσεις από έλεγχο ιστορικού, τότε μπορείς να αγοράσεις όπλο» είπε ο Ομπάμα, συνοψίζοντας τη δράση που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε έχοντας στο πλευρό του συγγενείς θυμάτων ένοπλων επιθέσεων.