Skip to main content

Δακτύλιος συνδυασμένων μεταφορών ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Βαλκάνια

Σχεδιάζεται μια σιδηροδρομική, οδική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων των χώρων που συμμετέχουν στην Τετραμερή Σύνοδο.

«Βαλκανικό δακτύλιο συνδυαστικών μεταφορών» αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι ηγέτες  Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, στη σημερινή τετραμερή σύνοδο στη Θεσσαλονίκη.
 
Μια σιδηροδρομική, οδική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων των χώρων και ειδικότερα της Θεσσαλονικης, της Σόφιας, της Βάρνας, του Βελιγραδίου και της Αθήνας. Σιδηροδρομικά θα συνδεθεί και η ρουμανική Κωστάντζα, ενώ επιχειρείται η διασύνδεση Μαύρης Θάλασσας - Αιγαίου.
 
Τονίστηκε η σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του θεσμού της διαβαλκανικής συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη.
 
Τον τελευταίο χρόνο, είπε ο πρωθυπουργός, άρχισε να παρατηρείται μια θετική δυναμική, ενώ χαρακτήρισε πετυχημένη την προεδρία της ΕΕ από τη Βουλγαρία.
 
«Έναν χρόνο πριν φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί πλέον τη βάση για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων», είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για κύκλο προόδου πιο ελπιδοφόρο για τα Βαλκάνια.
 
Το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο στο οποίο θα οικοδομηθεί η συνεργασία μεταξύ των χώρων, τόνισε ο κ, Τσίπρας, δηλώνοντας τη στήριξη του και την πεποίθηση του ότι η Σερβία θα ενταχθεί στην ΕΕ.
 
Τους ηγέτες απασχόλησαν τα projects υποδομών και συγκεκριμένα οι σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενεργειακά έργα, η αναβάθμιση των λιμανιών Βόρειας Ελλάδας και Μαύρης Θάλασσας.
 
«Τα project αυτά θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Χρειάζεται τόλμη να κάνουμε βήματα στο μέλλον ακόμη κι αν πρέπει να πάμε κόντρα στο ρεύμα, παρακάμπτοντας εθνικισμούς, εσωστρέφεια και αδράνεια», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς τόνισε την ανάγκη να μπει η χώρα του στην ΈΣΕ, ενώ έδωσε βαρύτητα στα κοινά έσοδα από τις μεταφορές, ώστε ενοποιημένα να μπορούν οι χώρες να κάνουν κοινά βέργα υποδομής. Έδωσε βαρύτητα στο σιδηροδρομικό άξονα Βελιγράδι - Σκόπια - Θεσσαλονίκη. "Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την Πρίστινα, ποτέ δεν αναμείχθηκα στα εσωτερικά άλλων χώρων κι έτσι δεν θέλω να αναμειχθώ στη συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια και να πω τι είναι συμφέρον για τη χώρα σας, όμως η καλή συνεργασία είναι πάντα επιθυμητή", δήλωσε.

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάνσιλα εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και επισήμανε τη σημασία ένταξης των δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Σερβίας στην ΕΕ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη πριν από 15 χρόνια έγινε το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή πορεία Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Τόνισε την ανάγκη για βελτίωση των οικονομικών των τεσσάρων χωρών, έκανε λόγο για ελλείμματα στις υποδομές και τις συνδέσεις μεταξύ τους και στην προσέλκυση μεταφορικού και εμπορευματικού έργου. Ζήτησε συγκεκριμένο σχεδιασμό μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο από τους αρμόδιους υπουργούς, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να γίνουν οι χώρες πιο ανταγωνιστικές. Η ίδια έδωσε έμφαση στη σύνδεση με το φυσικό αέριο και έκανε λόγο για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της Σερβίας με το Κόσοβο.

Επόμενο ραντεβού των τεσσάρων είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βάρνα.