Skip to main content

Δανιηλίδης: Δήμοι και περιφέρεια με κοινό βηματισμό και διακριτό ρόλο

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών μίλησε για ανάγκη αποκέντρωσης της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση στο πλαίσιο μιας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.

Η αποκέντρωση της Διοίκησης προς την Αυτοδιοίκηση παραμένει το μεγάλο αιτούμενο σε μια αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης από τον χώρο του πρώτου, κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ . Επρόκειτο για ένα συνέδριο που οι αιρετοί περίμεναν καιρό, σημειώνει και προσθέτει ότι συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα στο δρόμο προς τον κοινό βηματισμό των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης, με διακριτούς ρόλους, διάλογο και συνεννόηση.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Δανιηλίδη:

Ερ: Τι γνώμη έχετε για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Απ: Πριν από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει τί Αυτοδιοίκηση θέλουμε - εάν θα πάμε προς τον δρόμο της αυτοτέλειας, της αυτοδυναμίας, της αποκέντρωσης, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων. Πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε εάν θα πάμε προς τον δρόμο του καθοριστικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης σε σοβαρά αναπτυξιακά προγράμματα, σε ζητήματα Χωροταξίας, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Τάξης, Πυροσβεστικής. Θέματα που ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιλύσει προ πολλού. Εξίσου έχουν μεταφέρει στους δήμους την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, την Πρόνοια, την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την επανακατάρτιση και προώθηση των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Εμείς εμπλέκουμε το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα κατεξοχήν της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως είναι τα επιδόματα και η κοινωνική πολιτική. Κι αυτό, ενώ η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να υπηρετήσει άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η προσέλκυση επενδυτών, η κατασκευή μεγάλων υποδομών, η πρωτογενής πολιτική.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Υπάρχει το ευρωπαϊκό δεδομένο, με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Υπάρχουν οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δήμων και Περιφερειών, όπου καταγράφονται τα ελάχιστα που πρέπει επιτέλους να κατακτήσει η χώρα ως Αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων, εξοπλισμού, με αποκέντρωση στελέχωσης και λειτουργικότητας.

Ερ: Το συνέδριο ήταν τελικά χρήσιμο;

Απ: Ναι, το περιμέναμε καιρό, διότι οι δυο βαθμοί Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό. Αγωνισθήκαμε για να καθιερωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το 1994 και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το 2010. Πρέπει να έχουμε διακριτούς ρόλους. Οι Περιφερειάρχες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι προϊσταμένη αρχή των Δήμων, αλλά  παράλληλος, αδελφικός θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Όπως τους σεβόμαστε εμείς, έτσι πρέπει να σέβονται κι αυτοί τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Να υπάρχει διάλογος και συνεννόηση και όχι ετσιθελισμός. Διότι έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία και έχουμε καταγγείλει.

Ερ: Τι γνώμη έχετε για την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Απ: Ελπίζω και περιμένω να μην επιμείνει το υπουργείο, εξαιτίας και των σφοδρότατων αντιδράσεων που υπάρχουν μέσα στην κυβερνητική παράταξη. Εάν τελικά επιμείνει και το επιβάλλει αυταρχικά, θα είναι ταφόπλακα για την Αυτοδιοίκηση. Και δεν θέλω να βάλω στο μυαλό μου ότι η Πολιτεία τελικά επιδιώκει την πλήρη απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, για να μην υπάρχει άλλος θεσμός, με τον οποίον να συγκρίνει ο πολίτης ποιος είναι ο αποτελεσματικός θεσμός και τί κάνει το Κράτος.