Skip to main content

ΔΑΣ: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στον δ. Θεσσαλονίκης

Για μια ακόμη φορά η διοίκηση Μπουτάρη καθυστερεί για μήνες πληρωμές προς τους εργαζόμενους του δήμου, καταγγέλλει η παράταξη.

Την καθυστέρηση δεδουλευμένων των εργαζόμενων στον δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η ΔΑΣ

«Για ακόμη μία φορά η διοίκηση Μπουτάρη καθυστερεί για μήνες πληρωμές προς τους εργαζόμενους του δήμου», τονίζει η παράταξη διευκρινίζοντας πως:

- «Ενώ από τον Νοέμβρη υπάρχει η απόφαση – βάση νόμου- για την καταβολή σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους εργαζόμενους τα έτη 2012-2016, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Έχουν περάσει 6 μήνες από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η διοίκηση με διάφορες δικαιολογίες τρενάρει την πληρωμή»

- «Η διοίκηση Μπουτάρη δεν καταβάλλει δεδουλευμένα εργαζομένων στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες. Στην υπηρεσία καθαριότητας οφείλονται στους εργαζόμενους από 1/1/2018 οι προσαυξήσεις του μισθού για εργασία τη νύχτα και Κυριακή-αργίες».

Όπως αναφέρει η ΔΑΣ, ειδικά στην καθαριότητα το προαναφερθέν πρόβλημα έχει γίνει μόνιμο, μια και η διοίκηση για τους δικούς της λόγους δεν έχει σκοπό να το λύσει.

«Καταντάει γελοία η δικαιολογία ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα την έχει η επίτροπος του ελεγκτικού συμβουλίου. Στις υπηρεσίες του δήμου συνεχίζεται και η μη τήρηση αυτής της ελάχιστης νομοθεσίας που υπάρχει για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Εδώ και χρόνια δεν αποδίδονται τα ΜΑΠ, δεν γίνεται εκπαίδευση των εργαζομένων, κυκλοφορούν παλιά και επικίνδυνα οχήματα – δεν υπάρχει απόφαση και διάθεση να αγοραστούν νέα οχήματα συγκεκριμένων τύπων που είναι αναγκαία, δεν γίνονται οι εμβολιασμοί και οι ετήσιες εξετάσεις που προβλέπονται στους εργαζόμενους, η κατάσταση σε αρκετά εργοτάξια είναι άθλια, η εργασία εντατικοποιείται κ.α.». 

Καλεί μάλιστα με δητκιτκό τόνο τη διοίκηση να απαντήσει «πόσα χρήματα έχει εξοικονομήσει από τη μη τήρηση των κανόνων της υγιεινής και ασφάλειας για να πληρώνει άλλες προτεραιότητες που έχει όπως π.χ. τις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες του δήμου».

«Γιατί, ως κόστος που πρέπει να μειώσουν βλέπουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Συνέπεια των παραπάνω είναι και τα συχνά «εργατικά ατυχήματα». Το πόσο συχνά είναι καταμαρτυρείται και σε υπηρεσιακά έγγραφα. Δεν ξεχνούμε ότι στον δήμο Θεσ/νίκης τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει δύο συναδέλφους σε «εργατικά δυστυχήματα. Την «πάπια» κάνει για όλα αυτά η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ, οι παρατάξεις «Δύναμη Ενότητας»(ομάδα Ξανθόπουλου), ΑΔΗΚ(Βάιος και σία), ΔΑΚΕ. Αυτοί ασχολούνται με τις μεταξύ τους ίντριγκες και κόντρες για το ποιος είναι το ποιο «καλό παιδί» για την διοίκηση Μπουτάρη. Κουβέντα, βέβαια, δεν λένε και άλλα σωματεία, όπως ο «Ενωτικός Σύλλογος» και το ΣΕΚ», προσθέτει. 

«Η ΔΑΣ, όπως έχει ξαναπράξει, και θα προσφύγει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τη στάση που κρατάει και θα κρατήσει η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ. Γιατί και η λύση των παραπάνω προβλημάτων θα έρθει από την κινητοποίηση των εργαζομένων.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σε επίπεδο δήμου Θεσ/νίκης είναι συνέπεια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσουν απάντηση οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσ/νίκης και με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30πμ στο άγαλμα Βενιζέλου», αναφέρει τέλος καλώντας του ςεργαζόμενους σε κινητοποίηση.