Skip to main content

Δασικοί χάρτες: Μερική κύρωση της α' φάσης και απολογισμός από Φάμελλο

Υπεγράφη η μερική κύρωση της α' φάσης ανάρτησης, τον Ιούνιο αυτή της β' φάσης - Ολική κύρωση του 1/3 τον Σεπτέμβριο - Στις 134.000 οι αντιρρήσεις

Το 2017 είναι το έτος σταθμός για τη δασική πολιτική της Ελλάδας και σημαντικό ορόσημο σε αυτή την πορεία των τριών χρόνων είναι η σημερινή ημέρα, καθώς κυρώνουμε τους δασικούς χάρτες στο 31,39% της επικράτειας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη Τύπου (διαβάστε αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν ΕΔΩ) για τον έως σήμερα απολογισμό του έργου, την παρουσίαση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, καθώς και την επόμενη φάση αναρτήσεων και ολοκλήρωσης του έργου σε επίπεδο χώρας.

Αφού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων είχε κυρωθεί μόλις το 0,81% και είχε αναρτηθεί το 0,12%, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι ήδη από τις 30 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η ανάρτηση του νέου 35,72% της χώρας και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά το 9% της χώρας, όπου η μερική κύρωσή τους αναμένεται ως τον Ιούλιο του 2018 και η δεύτερη φάση αφορά το 8% της χώρας, όπου η μερική κύρωση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, για να ξεκινήσουν οι αναρτήσεις, θεωρήθηκαν απ΄ τις διευθύνσεις δασών χάρτες στο 35,72% της χώρας, από το οποίο τελικά εξαιρέθηκε το 2,17%. Σε σχέση με τις αντιρρήσεις, «μειώσαμε το ποσοστό κατά 10% σε σχέση με τα ποσοστά των προηγούμενων λίγων αναρτήσεων των άλλων κυβερνήσεων και έπειτα αποφασίσαμε να τις μειώσουμε κι άλλο φθάνοντας σε κάποιες κατηγορίες στο 80%», είπε.

Επίσης, για πρώτη φορά υπήρξε πρόβλεψη για περιπτώσεις ατέλειας, όπως για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, την περίπτωση που περιοχή χαρακτηρισμένη ως χορτολιβαδική ή βραχώδη κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, περιλαμβάνεται σε περιοχή του εποικισμού ή του αναδασμού.

Παράλληλα, δόθηκε στους πολίτες η δυνατότητα αντιρρήσεων σε επιτροπές, προκειμένου να υποβάλουν αιτήματα πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη, για την επιβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης στον χάρτη για τις εκτάσεις που είχαν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα κατά τη νεότερη αεροφωτογράφιση, αλλά είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα, όπως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί, ή ακόμα εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί». Όπως έκανε γνωστό, συνολικά έχουν συσταθεί 110 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων ανά την Ελλάδα, ενώ αναμένεται να συσταθεί και μία ακόμα βοηθητικά στη διεύθυνση Φθιώτιδας.

Οι εν λόγω επιτροπές θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις συν δύο μήνες εάν χρειαστεί, έτσι ώστε η ολική κύρωση του 1/3 των δασικών χαρτών να έχει ολοκληρωθεί είτε τον Ιούλιο του 2018, είτε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σημειώνεται ότι οι δασικές εκτάσεις αποτελούν το 60,15% των αναρτημένων περιοχών. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον αν. υπουργό ΠΕΝ, σε δεκαπέντε διευθύνσεις δασών η μερική κύρωση φθάνει στο 95% του κυρωμένου χάρτη και σε επτά από αυτές πάνω από το 99%.

Στις 134.000 οι αντιρρήσεις

Συνολικά ο αριθμός αντιρρήσεων φθάνει τις 134.121, ενώ η συνολική έκταση των αντιρρήσεων αυτών είναι 1.658.067 στρέμματα, ποσοστό της τάξης του 3,75%. Επιπλέον, τα αποδεκτά πρόδηλα λάθη φθάνουν σε αριθμό τα 450.728. Δείτε αναλυτικά στατιστικά ΕΔΩ.

Σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις ο κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι αρχικά μόνο 36 από τους 120 δήμους της χώρας είχαν στείλει στοιχεία σε σχέση με τα σχέδια πόλης και τις οικιστικές πυκνώσεις. «Πετύχαμε το 100% με συνεχή ενημέρωση και επιστολές», ανέφερε. Αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης, το ποσοστό τους επί του θεωρημένου χάρτη ανέρχεται στο 3,26%, για τα άλλα σχέδια πόλης το ποσοστό ανέρχεται σε 2,77% και για τις οικιστικές πυκνώσεις στο 0,16%.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου των οικιστικών πυκνώσεων, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι έχει συσταθεί στο υπουργείο νομοπαρασκευαστική ομάδα με χρονικό όριο τεσσάρων μηνών για την κατάθεση σχεδίου νόμου. «Η κατεύθυνση που έχει η νομοπαρασκευαστική ομάδα είναι να εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη», δήλωσε.

Ομάδα εργασίας για μία Εθνική Στρατηγική για τα δάση

Όσον αφορά τη δασική πολιτική, ο αν. υπουργός τόνισε ότι θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί υπάρχουσες προτάσεις για τη σύνταξη διαχειριστικών μελετών για την προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας εθνικής στρατηγικής για τα δάση της χώρας. Σημειώνεται τέλος, ότι το έργο των δασικών χαρτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της επικράτειας μέχρι το τέλος του 2020.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας όπου παρουσίασαν τη διαδικασία μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, που αναρτήθηκαν το 2017.