Skip to main content

Δεύτερο χαστούκι στην Τουρκία από ΔΝΤ μετά τις ΗΠΑ

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε την Άγκυρα να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν.

Να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας κάλεσε την Άγκυρα η Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για ανάληψη μεγαλύτερης αρμοδιότητας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση επανεκλογής του.

Τα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησαν μία αίσθηση αβεβαιότητας στους επενδυτές, θέτοντας υπό πίεση το τουρκικό νόμισμα, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αγία Πετρούπολη.

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους», σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ορισμένες δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους επενδυτές ότι ξαφνικά η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κατευθύνσεις, οδηγίες ή επιρροή. Αυτό δημιούργησε μία αίσθηση αβεβαιότητας και μία έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είχε την αντανάκλασή της στην αγορά», πρόσθεσε.

Η σύγχυση από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, είχαν ως συνέπεια την πτώση της τουρκικής λύρας στα χρηματιστήρια τον τελευταίο μήνα, γεγονός που διπλασιάζει τα «χαστούκια» στην γείτονα χώρα, μετά το χθεσινό πάγωμα της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, στον απόηχο της συμφωνίας Άγκυρας και Μόσχας για τους πυραύλους S400.